Επιπτώσεις των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και στην αμυντική βιομηχανία

ΕΒΟ - Ελληνικά αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
Πηγή: Eurokinissi

Απολύσεις 36 εργαζομένων δρομολογούνται στην ΕΒΟ Αιγίου.

Αντιμέτωποι με την ανεργία, βρίσκονται 36 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΕΒΟ Αιγίου. Όπως τους ανακοινώθηκε χθες, δρομολογείται η απόλυσή τους πριν ακόμη και την προγραμματισμένη λήξη των συμβάσεών τους το Δεκέμβριο, προκειμένου συνολικά τα ΕΑΣ (στα οποία ανήκει η ΕΒΟ), να καταθέσουν αίτημα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για «εργολαβικούς» εργαζόμενους της εταιρίας ΟΝΕΧ, που όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του σωματείου στο Αίγιο και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μετάλλου, Δημήτρης Ξιούλος, καλύπτουν εδώ και τέσσερα χρόνια, πάγιες και διαρκείς ανάγκες λειτουργίας του τοπικού εργοστασίου, με συνεχείς ανανεώσεις των οχτάμηνων και τετράμηνων συμβάσεών τους.

«Η διακοπή των συμβάσεων και μάλιστα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί έστω και η συνολική διάρκειά τους, γίνεται στη λογική όπως εξηγήθηκε, της μείωσης των εξόδων, προκειμένου συνολικά τα ΕΑΣ να φαίνονται λειτουργικά και να εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών η αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου», εξήγησε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, εάν προχωρήσει η συγκεκριμένη απαίτηση της διοίκησης της εταιρίας, δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά και για τη συνέχεια της λειτουργίας του εργοστασίου στο Αίγιο. Όπως δήλωσε ο Δημήτρης Ξιούλος «στο εργοστάσιο με αυτά τα μέτρα δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Σήμερα, είμαστε 130 από τους οποίους οι 36 συμβασιούχοι, που αν απολυθούν, θα σημάνει ότι βρισκόμαστε κάτω από τα όρια «ασφαλείας» του χώρου».

Σημειωτέων, ότι ακόμη 30 εργαζόμενοι από το σύνολο των μονίμων, είναι στα όρια συνταξιοδότησης, δηλαδή συνολικά στο χώρο, μέσα στο επόμενους μήνες, μπορεί να απομείνουν ακόμη λιγότεροι εργαζόμενοι, καθιστώντας ουσιαστικά την ΕΒΟ Αιγίου μη λειτουργική.

Τα συγκεκριμένα γεγονότα, που εντάσσονται στα συνολικά σχέδια ένταξης και της αμυντικής βιομηχανίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των αναδιαρθρώσεών του, έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους εργαζόμενους, που προετοιμάζουν την αντίδρασή τους.

Σήμερα, τέλος, θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο κλιμάκιο της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ και βουλευτή του νομού, Νίκο Καραθανασόπουλο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...