Επίσημος Πληθωρισμός: Κλοιός ανατιμήσεων πλήττει ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα

Οικονομία-Χρηματιστήριο-Στατιστική

Τη συνέχιση των ανατιμήσεων στην γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης και για τον μήνα Οκτώβρη αναμένεται να επιβεβαιώσουν οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Γιούροστατ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία εκτινάχθηκε τον Οκτώβρη στο 3% από 1,9% τον Σεπτέμβρη. Θυμίζουμε ότι ραγδαία άνοδο κατέγραψε τον Οκτώβρη ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή και στην Ευρωζώνη (έχει διαφορετική στάθμιση σε σχέση με τους εθνικούς δείκτες τιμών καταναλωτή) φτάνοντας στο 4,1% σε ετήσια βάση, από 3,4% τον Σεπτέμβρη και 3% τον Αύγουστο.

Από την πλευρά της, έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς εστιάζει στη διαφορά «φάσης» της πορείας πληθωρισμού σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, που με τη σειρά της εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και τη μελλοντική πορεία των τιμών. Οπως επισημαίνουν, η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο, καθώς οι τιμές στην Ευρωζώνη ξεκίνησαν την αυξητική τους πορεία από τον Γενάρη 2021 (κυρίως εξαιτίας της επαναφοράς του ΦΠΑ στη Γερμανία στα προ-Covid επίπεδα) και έκτοτε έχει ακολουθήσει μια έντονη αυξητική πορεία κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών Ενέργειας.

Στην ελληνική οικονομία, η άνοδος των τιμών είναι πιο πρόσφατο φαινόμενο καθώς έως και τον Απρίλη 2021 η πορεία των τιμών ήταν αρνητική, ενώ στη συνέχεια έχει αυξηθεί, φτάνοντας στα επίπεδα του 2,2% τον Σεπτέμβρη.

Με βάση τα παραπάνω, στην ελληνική οικονομία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2021, αλλά θα σκαρφαλώσει στο 3,8% το 2022, ενώ στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2,5% για ολόκληρο το 2021 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πτωτική πορεία καθ’ όλο το 2022, με αποτέλεσμα ο μέσος πληθωρισμός το 2022 να κυμανθεί κοντά στο 2%.

Συμπερασματικά, η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ιδιαίτερα στην Ελλάδα θα κινηθεί σε επίπεδα που έχουμε να τα συναντήσουμε από το μακρινό 2010, πρόκειται για παροδικό φαινόμενο και η δυναμική των τιμών προς τα τέλη του 2022 θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα».

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, πίσω από τους εν λόγω υπολογισμούς βρίσκεται «η παραδοχή ότι τα τρέχοντα πληθωριστικά φαινόμενα οφείλονται στην αδυναμία της παραγωγής να υπολογίσει και να προβλέψει ορθά τα επίπεδα ζήτησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς αυτά εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, των εμβολιασμών και των μέτρων κρατικής στήριξης, δηλαδή παραγόντων πρωτόγνωρων στα πρόσφατα οικονομικά χρονικά».

Το ζήτημα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη συζητήθηκε και στο πλαίσιο της προχτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, το οποίο σε σχετική ανακοίνωση επανέλαβε ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινούς παράγοντες, αν και αυτοί εμφανίζονται περισσότερο ανθεκτικοί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς του επίσημου πληθωρισμού η ακρίβεια σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης «ήρθε για να μείνει», ροκανίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...