Επίσκεψη Αμερικανού βουλευτή στα κατεχόμενα!

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

Σε μια προκλητική ενέργεια προχώρησε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, Pete Sessions, ο οποίος επισκέφθηκε το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου όπου είχε συναντήσεις με την ηγεσία του ψευδοκράτους.

Μετά την συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Pete Sessions υποστήριξε ότι «η αρχή του σεβασμού και των δύο λαών στο νησί είναι σημαντική» και «απαιτείται κοινή λογική και μεγάλη ηγετικότητα για να επιτευχθεί μια συμφωνία».

Ο Αμερικανός βουλευτής εμφάνισε σχεδόν σαν αποκατάσταση μιας «αδικίας» την προκλητική του επίσκεψη στα κατεχόμενα. «Δεν διστάζω ποτέ να το εκφράσω, είμαι πάντα υπέρ της δικαιοσύνης, της ισορροπίας και της αλήθειας», ανέφερε , προσθέτοντας πως έχει επισκεφθεί τον «νότο» στο παρελθόν και τώρα «είναι απολύτως σωστό και δίκαιο» να επισκεφτεί τον βορρά.

O E. Tατάρ κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» και τις ΗΠΑ «να αποδεχθούν τα εγγενή μας δικαιώματα και τη νέα μας πολιτική για μια βιώσιμη, δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο στη βάση των δύο κρατών». Άλλωστε, η λογική των «δύο κρατών» με διάφορες παραλλαγές, είναι η βάση όλων των διχοτομικών σχεδίων, από την περίοδο του σχεδίου Ανάν έως σήμερα.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του καταδίκασε την παράνομη μετάβαση του Pete Sessions στα κατεχόμενα, κάνοντας λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παρέκκλιση από την επίσημη θέση των ΗΠΑ». Δίνοντας όρκους πίστης στις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, μια χώρα που κάθε άλλο παρά κλείνει την πόρτα σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες, το κυπριακό ΥΠΕΞ ανέφερε πως «Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε άμεση και στενή επικοινωνία με τις ΗΠΑ και γι’ αυτό το θέμα, έχοντας ως πυξίδα τη διαχρονικά αγαστή τους συνεργασία». Παραβλέποντας δε τις ιστορικά αποδεδειγμένες εγκληματικές ευθύνες των ΗΠΑ για την τουρκική εισβολή, για την διατήρηση της τουρκικής κατοχής και για τα νέα διχοτομικά σχέδια που βρίσκονται στα σκαριά, το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως αυτή η «αγαστή συνεργασία» με τις ΗΠΑ «εδράζεται, μεταξύ άλλων, και στην επίσημη θέση αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό, η οποία παραμένει αμετάβλητη και συνάδει με το διεθνές δίκαιο».

Δίνοντας μια πρόγευση των διευθετήσεων που δρομολογούνται υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, το ΝΑΤΟ παρουσίασε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής τους νέους χάρτες του, στους οποίους η Κύπρος δεν θα αναφέρεται με το όνομα της, αλλά μόνο με γεωγραφικές συντεταγμένες.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...