Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ελευσίνα Λιμάνι Κόλπος Ναυπηγεία
(Φώτο Αρχείου) Ναυπηγεία Ελευσίνας / Πηγή: Eurokinissi

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Γκιόκα, επισκέφτηκε σήμερα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συναντήθηκε με τη διοίκηση του Σωματείου και συνομίλησε με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία, ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή σχεδίου νόμου για τη λεγόμενη «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις του ΚΚΕ γύρω από το σχέδιο νόμου, τονίζοντας την ανάγκη καθολικά και μαχητικά να απορριφθεί.

Το νομοσχέδιο περιέχει, μεταξύ άλλων, εκτρωματικές διατάξεις που προβλέπουν απόλυση όλων των εργαζομένων και κούρεμα δεδουλευμένων οφειλών για διάστημα τουλάχιστον 10 μηνών. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των υπολοίπων δεδουλευμένων πέρα από αόριστες υποσχέσεις, όπως «το συντομότερο δυνατόν» και αφού ο νέος επενδυτής αναλάβει «ικανό αριθμό έργων». Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για επαναπρόσληψη των απολυμένων, πολύ περισσότερο με τους όρους, τις συμβάσεις και τα δικαιώματα που αυτοί έχουν σήμερα. Επιπλέον, οι απαιτήσεις των εργαζομένων αποχαρακτηρίζονται και δεν θεωρούνται πλέον «εργατικές», δηλαδή εξομοιώνονται με αυτές οποιουδήποτε πιστωτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ικανοποίησή τους.

Ουσιαστικά το σχέδιο νόμου διαμορφώνει ένα «εργατικό δίκαιο» κατά περίπτωση, όπως συνέβη και με άλλες επιχειρήσεις, π.χ. ΛΑΡΚΟ και Ναυπηγεία Σκαράμαγκα, κατά παράβαση ακόμη και της σημερινής πετσοκομμένης εργατικής νομοθεσίας. Διαμορφώνονται νόμοι κατά παραγγελία των επενδυτών, στους οποίους παραδίδονται επιχειρήσεις απαλλαγμένες από χρέη προς εργαζόμενους και δημόσιο, αλλά και από τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το κυβερνητικό έκτρωμα που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε «πειραματόζωα» και δημιουργεί εργασιακά μοντέλα, τα οποία θα γενικευτούν και σε άλλους χώρους δουλειάς. Άσκησε κριτική στη στάση των άλλων κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που τηρούν ουσιαστικά στάση ανοχής απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να μην δεχθούν τετελεσμένα και εκβιασμούς, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα και τις δουλειές τους, βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των Ναυπηγείων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τα κέρδη των επενδυτών, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...