Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σερβία για μπίζνες και ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων

EUROKINISSI

Στο Βελιγράδι βρέθηκε σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης προωθώντας την ευόδωση διμερών μπίζνες, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Κ. Φραγκογιάννη

Αρχικά είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κάνοντας καθαρό, στις δηλώσεις του κατόπιν, ότι την ελληνική αστική τάξη «ενδιαφέρει ιδιαίτερα» «η διασύνδεση των χωρών μας στην ενέργεια, στις μεταφορές». Έφερε για παράδειγμα τον «εκσυγχρονισμό» της γραμμής Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι, όπως και «την ολοκλήρωση ουσιαστικά ενός ευρύτατου άξονα που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουδαπέστη», χαρακτηρίζοντάς το έργο στρατηγικής σημασίας για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει «πάρα πολύ θερμά τον κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου από τον νότο στον βορρά και αντίστροφα», λέγοντας ότι «θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο στη σερβική αγορά μέσω του τερματικού σταθμού και της Ρεβυθούσας αλλά και άλλων πλωτών σταθμών, ενώ εσείς με τη σειρά σας θα μπορούσατε να μας παραχωρήσετε μεγάλους χώρους αποθήκευσης τους οποίους διαθέτετε». Την συνεργασία στο ενεργειακό την επέκτεινε και στις ΑΠΕ βάζοντας την Ελλάδα κόμβο εξαγωγής πράσινης ενέργειας προς τον βορρά.

Ο Πρωθυπουργός είπε στον Σέρβο Πρόεδρο ότι «η Ελλάδα έχει υπάρξει ίσως ο πιο σταθερός σύμμαχος» του Βελιγραδίου στην πορεία προς την ΕΕ, στηρίζοντας τα σχεδια για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, επιμένοντας ότι για την Αθήνα «η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων, συνολικά, στην Ευρώπη είναι στρατηγικός μας στόχος».

Όσο αφορά το θέμα του Κοσόβου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η θέση της Ελλάδας «παραμένει σταθερή», πρόσθεσε ωστόσο ότι «η ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση και ο διάλογος είναι μονόδρομος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών» με στόχο «τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...