Επίσκεψη Ν. Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ: Συζητήσεις για ενίσχυση συνεργασίας

Ν. Παναγιωτόπουλος – Μπένζαμιν Γκαντζ / Πηγή: EUROKINISSI

Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, όπου έχει συζητήσεις για την ενίσχυση της «συνεργασίας» στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Ο υπουργός συναντήθηκε στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένζαμιν Γκαντζ.

Στις κοινές δηλώσεις τους αμέσως μετά ο Ν. Παναγιωτόπουλος, αφού επισήμανε ότι Ελλάδα και Ισραήλ «διαμόρφωσαν μια στρατηγική σχέση βασισμένη σε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και στο κοινό μας όραμα καθώς στοχεύουμε στη δημιουργία ενός σταθερού, ασφαλούς και ευημερούντος περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε ότι «κοινός μας στόχος είναι να επεκτείνουμε και να εμβαθύνουμε την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ που έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, πρωτοφανούς εξέλιξης που μπορεί να αξιολογηθεί με χειροπιαστούς όρους».

Εκτίμησε, άλλωστε, ότι «οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ έχουν ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των τακτικών οργανωμένων ασκήσεων και εκπαίδευσης. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε αυτή τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική εμπλουτίζοντας επίσης μια ήδη σημαντική αμυντικο-τεχνική συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας με νέες δραστηριότητες και σημαντικά έργα, όπως το Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα μεταξύ άλλων», πρόσθεσε προαναγγέλλοντας εμβάθυνση της εμπλοκής σε επικίνδυνες σχέσεις και σχέδια.

Όπως είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, αντικείμενο συζήτησης με τον Γκαντζ ήταν η «κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας με αυξανόμενες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία … αλλά και με ορατές προκλήσεις και απειλές για τα έθνη της περιοχής και τους συμμάχους τους», βασικά τις ΗΠΑ, που βλέπουν με ανησυχία την επέκταση του αποτυπώματος Ρωσίας και Κίνας στην περιοχή. Συμπληρώνοντας ότι «η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των απειλών θα είχε σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο και συνέπειες στη συνολική σταθερότητα και ευημερία της περιοχής».

Τέλος, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πάντα υποστήριζε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο». «Έχουμε οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες χώρες που μοιράζονται το ίδιο όραμα και αξίες» είπε παραπέμποντας σε συμμαχίες – λυκοφιλίες του κεφαλαίου. Και διαβεβαίωσε ότι «η αμυντική μας συνεργασία με το Ισραήλ θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή αφού βασίζεται στην πολύπλευρη στρατηγική σχέση. Είναι μια στρατηγική συμμαχία βασισμένη σε αξίες μεταξύ δύο Εθνών που μοιράζονται ένα κοινό όραμα για σταθερότητα, καινοτομία, δημοκρατία και ευημερία».

Από την πλευρά του ο Μπένζαμιν Γκαντζ είπε ότι «ο δεσμός μεταξύ των χωρών μας είναι στρατηγικής φύσης με κοινό συμφέρον και ευρεία αμυντική συνεργασία», με «κοινές αξίες».

Πρόσθεσε ότι «το κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως έναν ισχυρό περιφερειακό εταίρο. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο», της αναγνώρισε το ρόλο ερωατλαντικού χωροφύλακα που παίζει στην ευρυτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέλαβε «δέσμευση» να εμβαθύνει και να επεκτείνει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία «σε οποιοδήποτε σενάριο και οποιαδήποτε περιφερειακή εξέλιξη. Αυτή είναι μια περίοδος μεγάλων ευκαιριών, αλλά και μεγάλων προκλήσεων. Βλέπω μεγάλες δυνατότητες για την επέκταση της συνεργασίας με παλιούς και νέους φίλους στην περιοχή. Όλοι μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα στην Ενέργεια, την Καινοτομία και Ασφάλεια», είπε, κλείνοντας το μάτι και προς την Τουρκία, την ώρα που ξαναφουντώνει το παζάρι για τους διαύλους της Ενέργειας πάνω και στο ναυάγιο του περιλάλητου αγωγού «Εast Med».

Δείτε ακόμα...