Επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει μία ιστορική πτήση μεταβαίνοντας απευθείας από το Ισραήλ στην Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρά τις εναντίον του κατηγορίες για τον ρόλο του στην δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Βάζοντας τέλος σε εικασίες εβδομάδων, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την περιοδεία του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, την Δυτική Οχθη και την Σαουδική Αραβία κατά το διάστημα 13-16 Ιουλίου.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν ως προέδρου των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Εκτός των συναντήσεων με μέλη της ισραηλινής, της παλαιστινιακής και της σαουδαραβικής ηγεσίας, ο Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου -διπλωματικού φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν πολλές αραβικές χώρες της περιοχής- στην Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «η ενεργειακή ασφάλεια» θα είναι κεντρικό θέμα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην Σαουδική Αραβία, αλλά αμερικανικές πηγές επεσήμαναν ότι ολόκληρη η περιοδεία του περιλαμβάνει ευρύτερους διπλωματικούς στόχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...