Επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα – Που αποσκοπεί;

Τσαβούσογλου
Πηγή: Eurokinissi

Με αυξημένη επιθετικότητα, προωθεί η ελληνική αστική τάξη τα συμφέροντά της στην Ανατ. Μεσόγειο. Ήδη στα Ελληνοτουρκικά, «τρέχουν» οι εντατικές διεργασίες, σε αναζήτηση ενός «εύπεπτου» συμβιβασμού με την τουρκική αστική τάξη, που θα οδηγήσει στη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, κάτι που αποτελεί διαχρονική και διακαή επιθυμία των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την Νατοϊκή συνοχή στην περιοχή.

Επιπλέον, στοιχεία όπως: η τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας, η συμφωνία για το «προσφυγικό», η ενίσχυση των εμπορικών – οικονομικών σχέσεων που εκφράζεται με τις ειδικές διαπραγματεύσεις για τις διασυνοριακές μεταφορές (σιδηροδρομικός άξονας Κωνσταντινούπολης – Θεσσαλονίκης, ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης) και την αναβάθμιση του εμπορίου, π.χ. στα νησιά του Αιγαίου κ.α., εν ολίγης το «πακέτο» που συνολικά αποκαλείται «θετική ατζέντα», αξιοποιείται σταδιακά στο παζάρι, μέσω του οποίου δρομολογείται η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών, για ένα ιδιαίτερα οδυνηρό συμβιβασμό, με αιχμή τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εντάσσεται και η δόμηση του γνωστού «μηχανισμού αποκλιμάκωσης», με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο απαράδεκτων συμβιβασμών, υπό τη ΝΑΤΟική αντίληψη του Αιγαίου ως «ενιαίου επιχειρησιακού χώρου», αλλά και η πρόσφατη εξαγγελία ότι σε στρατιωτικό επίπεδο θα επανεκκινήσουν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Παρά τους δημόσιους «υψηλούς τόνους» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην κατεύθυνση των προαναφερόμενων αναγκαίων διευθετήσεων για τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, συντείνουν και οι ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών, πρώτα με την επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα κι ακολούθως την αντίστοιχη του Τσαβούσογλου  στην Αθήνα στις (31/05/21).

Ιδιαίτερο στοιχείο αυτών των εν εξελίξει διεργασιών, αποτελεί και η υλοποίηση της βούλησης που εξέφρασαν οι δύο πλευρές (Ελλάδα – Τουρκία) κατά την διάρκεια της επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα, στην κατεύθυνση προώθησης μιας θετικής ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Αυτός ακριβώς ο σχεδιασμός, παίρνει «σάρκα και οστά» στη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σ. Ονάλ στην Καβάλα (30/05/21), που θα προηγηθεί της συνάντησης των αντίστοιχων υπουργών εξωτερικών.

Νίκος Παπαναστάσης

Δείτε ακόμα...