Επίσκεψη Ζελένσκι στη Ρουμανία για εκπαίδευση πιλότων σε F-16

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε σήμερα τη Ρουμανία όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Κλάους Γιοχάνις, μια επίσκεψη που πραγματοποιείται αφού η Ρωσία βομβάρδισε επανειλημμένα και σήμερα τα ξημερώματα ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη, στη μεθόριο μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας. Τέτοια πλήγματα έχουν σαν αποτέλεσμα θραύσματα από ουκρανικούς και ρωσικούς πυραύλους να πέφτουν σε ρουμανικό έδαφος, δηλαδή «ΝΑΤΟικό» έδαφος.

Παράλληλοι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν χθες από ουκρανικό πλήγμα στη ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ, όταν οβίδα έπεσε σε σπίτι στο χωριό Ποπόφκα.

«Υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση για την εκπαίδευση πιλότων F-16 στη Ρουμανία. Δημιουργείται το Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων. Συζητήσαμε πώς να επιταχύνουμε την εκπαίδευση και συμφωνήσαμε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα συμπεριληφθούν στο πρώτο κύμα εκπαίδευσης», δήλωσε ο Ζελένσκι. Η εκπαίδευση θα γίνεται από Αμερικανούς πιλότους και τα μαχητικά αεροσκάφη θα τα παρέχει η Ολλανδία.

Στην ατζέντα των δυο ηγετών ήταν η περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της Ασφάλειας, η ανάπτυξη της αεροπορίας και άλλων συμπράξεων, η ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, η «αρχιτεκτονική ασφαλείας» της Μαύρης Θάλασσας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κορυφαία εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε θέματα εμπορίου, Ρ. Γκρίνσπαν, συνάντησε τη Δευτέρα αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης στη Μόσχα για διαβουλεύσεις με στόχο «την απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για διατροφικά προϊόντα και λιπάσματα τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...