Επισκόπηση αμερικανικού τύπου

ΗΠΑ - Αμερικάνικη σημαία
Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

The New York Times

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όλο και αυξάνονται οι φωνές για ανάληψη ευθυνών  στην Ιταλία, η οποία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη. Οι εισαγγελείς ερευνούν εάν λάθη από τις αρχές συνέβαλαν στους πολλούς θανάτους στη χώρα και διευθυντές ενός γηροκομείου, όπου οι διαμένοντες πέθαναν, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας. Επισημαίνει μάλιστα ότι περίπου 45.000 συγγενείς θυμάτων έχουν ενταχθεί σε μια ομάδα του Facebook που ονομάζεται “NOI denunceremo” (“Θα σας καταγγείλουμε.”). «Η πανδημία πρόκειται να μετατραπεί σε μια μεγάλη συλλογική δίκη» δήλωσε ένας δημοσιογράφος.

Σε άλλο πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Μια βαθιά διχασμένη Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας των κεφαλαίων ανάκαμψης» αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη να καταρτίσουν σχέδια για ένα Ταμείο Ανάκαμψης για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της οικονομίας τους. Το αν μπορούν να συμφωνήσουν σε λεπτομέρειες, είναι άλλο θέμα. Σε άλλο σημείο επίσης συμπληρώνει ότι καθώς οι επιδημίες επιβραδύνονται στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις κινούνται προσεκτικά για να ανοίξουν ξανά χώρες και ότι η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τους κρατικούς αξιωματούχους ότι η χαλάρωση των περιορισμών πολύ γρήγορα θα «σπαταλήσει αυτό που έχουμε επιτύχει». Στη συνέχεια σημειώνει πως οι νότιες χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του ιού θέλουν ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα επιχορηγεί και δε θα δανείζει. Με την ιδέα αυτή δε συμφωνούν οι χώρες του Ευρωπαικού Βορρά. Ένα πακέτο ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή περίπου 580 δισεκατομμύρια δολάρια, θα είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι γεγονός πως μια ομοιόμορφη οικονομική ανάκαμψη σε 27 κράτη, με πληθυσμό 440 εκατομμύρια, είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ, για να συνεχίσει να λειτουργεί ως ενιαία αγορά και να σταθεροποιήσει το ευρώ.

Σε άλλα άρθρα της η εφημερίδα αναφέρει:

Κινέζοι αξιωματούχοι επέβαλαν περιορισμούς σε ορισμένες βόρειες περιοχές μετά την αναφορά νέων κρουσμάτων. Η χώρα θα διαθέσει επιπλέον 30 εκατομμύρια δολάρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μετά την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον οργανισμό.

Ο αριθμός των θανάτων από πανδημία στον Ισημερινό είναι 15 φορές υψηλότερος από τον επίσημο αριθμό, σύμφωνα με μια ανάλυση του ΝΥTimes.

Η Βρετανία επιμένει ότι στην κρίση ακολούθησε τις συμβουλές της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας. Το τι συμβουλεύουν, παραμένει μυστήριο.

Εγκλήματα πολέμου στη Συρία: Δύο πρώην αξιωματικοί ασφαλείας της Συρίας που κατηγορούνται για βασανιστήρια των κρατουμένων τους, δικάστηκαν στη Γερμανία με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ακτιβιστές λένε ότι η υπόθεση είναι καίριας σημασίας στην προσπάθεια να λογοδοτήσουν οι δράστες για κατάχρηση εξουσίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

The Washington Post

Στα κυριότερα  άρθρα της η εφημερίδα αναφέρεται στην παγκόσμια κατάσταση λόγω της  πανδημίας:

Περισσότεροι από 185.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε όλο τον κόσμο από την πανδημία covid-19 ως τις 23 Απριλίου ενώ έχουν αναφερθεί εκατομμύρια κρουσμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον το επίκεντρο της επιδημίας, με περισσότερους καταγεγραμμένους θανάτους και αναφερόμενες λοιμώξεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Όπως γράφει η εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμά της, τα γηροκομεία συνδέονται με έως και τους μισούς θανάτους από κορωναϊό στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ.

Συνεχίζει με αναφορά στην Ιταλία, που προσπαθεί να άρει το lockdown από τις 4 Μαΐου, συμπληρώνοντας πως ενώ κάποια κράτη απέτρεψαν το χειρότερο σενάριο, στην Ιταλία ο ιός έφτασε με τη μορφή ιστορικής κρίσης, αφήνοντας τη χώρα να αντιμετωπίσει όχι μόνο οικονομική αιμορραγία, αλλά και έντονη αίσθηση απώλειας, πένθους και φόβου.

Σε άλλο άρθρο αναφέρει ότι τουλάχιστον 91 μέλη πληρώματος ιταλικού κρουαζιερόπλοιου, που είναι ελλιμενισμένο στην Ιαπωνία, έχουν προσβληθεί από κοροναϊό. Το Costa Atlantica αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Ναγκασάκι για επισκευές από τον Ιανουάριο, με 623 μέλη πληρώματος και χωρίς επιβάτες. Οι επικεφαλής των ναυπηγείων δήλωσαν αρχικά ότι δεν είχε επιτραπεί σε κανέναν να φύγει ή να επιβιβαστεί στο πλοίο από τα μέσα Μαρτίου. Μέχρι στιγμής, μόνο ένα μέλος του πληρώματος της Costa Atlantica νοσηλεύτηκε με σοβαρά συμπτώματα, ανέφερε ο ιαπωνικός τηλεοπτικός οργανισμός NHK.

Οι παραλίες της Αυστραλίας που άνοιξαν πρόσφατα κλείνουν μετά από μόλις πέντε ημέρες λόγω μεγάλης προσέλευσης. Τη Δευτέρα, τοπικοί αξιωματούχοι άρχισαν να επιτρέπουν στους ανθρώπους να επιστρέψουν, αλλά προειδοποίησαν ότι «δεν θα επιτρέπεται να κάθονται ή να κάνουν ηλιοθεραπεία στην άμμο». Έως 1 μ.μ. την Παρασκευή, τόσοι πολλοί άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία και στο νερό που οι ναυαγοσώστες τους διέταξαν να φύγουν.

Ο Τραμπ ρώτησε αν θα μπορούσαν να εγχυθούν απολυμαντικά για να σκοτωθεί ο κορωναϊός μέσα στο σώμα. Οι γιατροί απάντησαν: «Οι άνθρωποι θα πεθάνουν». Η ερώτηση, την οποία έθεσε ο Τραμπ, ώθησε αμέσως τους γιατρούς να απαντήσουν με δυσπιστία και προειδοποιήσεις κατά της ένεσης ή της κατάποσης απολυμαντικών, τα οποία είναι εξαιρετικά τοξικά.

Το Ραμαζάνι ξεκινάει εν μέσω περιορισμών του ιού. Από τη Μαλαισία έως τη Σαουδική Αραβία, οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ σε πολλές από τις χώρες που φιλοξενούν 1,8 δισεκατομμύρια μουσουλμάνους στον κόσμο. Ορισμένα τζαμιά παραμένουν ανοιχτά, αφού οι κληρικοί αμφισβήτησαν περιορισμούς, σε Πακιστάν, Ινδονησία και άλλα μέρη.

Τρεις πρώην υπουργοί υγείας της Βραζιλίας κατήγγειλαν τον Πρόεδρο Τζέιρ Μπολσονάρο στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη για «πιθανή γενοκτονία» μετά την αποτυχία προστασίας των Βραζιλιάνων από την πανδημία του κοροναϊού. Ο Μπολσονάρο χαρακτήρισε τον ιό «ήπια γρίπη», συμμετείχε σε συγκεντρώσεις απαιτώντας τον τερματισμό του εθνικού αποκλεισμού και διέδωσε παραπληροφόρηση σχετικά με τις θεραπείες για τον ιό στα κοινωνικά μέσα. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε μια χώρα με 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε ακραία φτώχεια.

Περίπου 3.000 τριανταφυλλιές σε ένα δημοφιλές πάρκο στην ιαπωνική πόλη Saitama δεν θα ανθίσουν φέτος λόγω μιας επιθετικής προσπάθειας να αποθαρρύνουν τους επισκέπτες, λόγω της πανδημίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...