Επισκόπηση γερμανικού τύπου

Handelsblatt

Με τίτλο «Ο κορονοϊός θέτει σε κίνδυνο τις επιτυχίες της Ελλάδας για την απομείωση του χρέους» επιγράφει άρθρο της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt. O Γκερτ Χέλερ, ανταποκριτής στην Αθήνα, επισημαίνει πως οι άνθρωποι μπορούν και πάλι να αναπνεύσουν, αφού μετά από 40 ημέρες απαγόρευσης εξόδου, η κυβέρνηση χαλαρώνει τους περιορισμούς, με τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια διαπιστώνεται ότι χάρη στον έγκαιρο περιορισμό των επαφών, η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας στην Ευρώπη από τον Covid 19, όταν το Βέλγιο που έχει περίπου τον ίδιο αριθμό κατοίκων, ο αριθμός των νεκρών είναι 53 φορές υψηλότερος.

Το άρθρο σημειώνει παρακάτω ότι ακόμα και εάν οι Έλληνες εξακολουθήσουν να φρενάρουν τον ιό, για την οικονομία η πανδημία θα έχει τεράστιες συνέπειες. Η χώρα μόλις είχε καταφέρει να αναρρώσει από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική περίοδο. Τώρα πήγε πάλι πολύ πίσω. Η οικονομική ζωή από τα μέσα Μαρτίου έχει παραλύσει. Η κάμψη στον τουρισμό θα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας, η εφημερίδα παρατηρεί ότι διίστανται οι απόψεις σχετικά με το πόσο γρήγορα αυτό θα συμβεί. Οι οικονομολόγοι της Τράπεζας της Αμερικής, για το 2020, ύφεση 7,5% αλλά για το 2021 προβλέπουν μεγάλη αύξηση 9,8%. Η Morgan Stanley υπολογίζει για το2020 ανάπτυξη από 1,1% μέχρι 4,3% και το ΔΝΤ υπολογίζει 5,1%.

Το άρθρο καταλήγει με μια ενδιαφέρουσα εκτίμηση. Εξαιτίας της πανδημίας θα μπορούσε να εξεταστεί η μείωση του χρέους, όπως δηλώνει ο Τσολτ Ντάρβας από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel. Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα newmoney ο αναλυτής είπε πως η κρίση ίσως σταθεί αφορμή για ένα είδος διαγραφής του χρέους.

ORF

Το δημόσιο αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι στη διαδικτυακή του σελίδα κάνει αναλυτικό ρεπορτάζ για την Ελλάδα. Γράφει πως με τις προνοητικές ενέργειες, τα αυστηρά μέτρα και τη σταδιακή άρση των περιορισμών, η Ελλάδα καταγράφει λίγα κρούσματα και νεκρούς. Το κάποτε προβληματικό παιδί της Ευρώπης, αναδεικνύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας ένας παραδειγματικός μαθητής. Σημειώνει πως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που θα έκαναν τους καλούς βαθμούς να ξεθωριάσουν.

Στο ρεπορτάζ γίνεται  ειδική μνεία στον καταλυτικό ρόλο του κ. Τσιόδρα. Γράφει ότι  όλα αυτά τα μέτρα πάρθηκαν με τη βοήθεια ενός από τους κορυφαίους ειδικούς στην Ευρώπη στον τομέα του, του ιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα. Καθημερινά στις 6 το απόγευμα ο 55χρονος επιστήμονας εμφανίζεται μπροστά στις κάμερες και διαβάζει αριθμούς, ενημερώνει για τις νέες εξελίξεις, δίνει συμβουλές και εξηγήσεις για το πώς μπορεί κανείς να προστατευθεί και γιατί θα πρέπει γίνει αυτό ή το άλλο.

Το άρθρο αναφέρει ακόμα πως το 85% των Ελλήνων και Ελληνίδων στηρίζει τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση. Παράλληλα επισημαίνει πως αναμένονται σοβαρές συνέπειες για τον τουρισμό. Δεδομένου ότι το νέο ξεκίνημα των διεθνών πτήσεων δεν έχει ακόμη συζητηθεί στην ΕΕ, ο τουρισμός θα είναι ο τελευταίος τομέας που θα εξομαλυνθεί κάτι που ανησυχεί ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς. Η Ελλάδα ζει από τον τουρισμό. Τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό όπως ταβέρνες, μπαρ, οικοδομή, έσοδα από αρχαιολογικούς χώρους αλλά και ο αγροτικός τομέας που προμηθεύει τα ξενοδοχεία αποτελούν το 30% της οικονομίας.

Spiegel

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο σημειώθηκε επικίνδυνο επεισόδιο μεταξύ Τούρκων και Γερμανών συνοριοφυλάκων. Τούρκοι στρατιώτες σκόπευσαν εναντίον Γερμανών και υπήρξε τουλάχιστον ένας πυροβολισμός. Αυτό προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο της Frontex το οποίο έχει στη διάθεσή του το Spiegel. Δεν υπήρξε τραυματισμός.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Τυχερό, όταν ένας Γερμανός συνοριοφύλακας άκουσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, την Τρίτη το βράδυ έναν πυροβολισμό από την τουρκική πλευρά. Αμέσως ο Γερμανός αστυνομικός πήγε να καλυφθεί. Με κιάλια οι Γερμανοί συνοριοφύλακες είδαν πώς ένας Τούρκος στρατιώτης από την άλλη πλευρά της όχθης στόχευε με αυτόματο όπλο στην ελληνική πλευρά. Στη συνέχεια ο Τούρκος στρατιώτης έκανε μια άσεμνη χειρονομία και γύρισε στη σκηνή του. Λίγο αργότερα άλλοι έξι Τούρκοι στρατιώτες εμφανίστηκαν και στόχευαν με όπλα εναντίον Γερμανών και Ελλήνων συνοριοφυλάκων.

Η Frontex, δήλωσε πως όλα τα στοιχεία σχετικά με το επεισόδιο βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών. Η τουρκική κυβέρνηση δεν  ήταν διατεθειμένη να απαντήσει την Πέμπτη.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...