Επιστολή από στρατόπεδο Βογιατζή – Καβησός

Στρατιώτες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας οι φαντάροι που παρουσιαστήκαμε στο Στρατόπεδο Βογιατζή στην Καβησό, κάναμε ράπιντ τεστ και μπήκαμε στις μονάδες και στους θαλάμους μας.

Τα μέτρα πρόληψης από την πανδημία μόνο για την εικόνα… Οι εκπαιδεύσεις μας σε εξωτερικό χώρο με αποστάσεις και μάσκες, και σωστά, μέσα όμως στη μονάδα ο ένας πάνω στον άλλον. Οι θάλαμοι γεμάτοι, οι τουαλέτες και τα μπάνια όσα τα δάχτυλα ενός χεριού για όλη τη μονάδα. Τα κτήρια παλιά, με ρωγμές.

Ακούσαμε «δεν έχουμε λεφτά, αυτά είναι τα κτίρια, δεχτείτε το», την ίδια ώρα που από την ίδια τσέπη φεύγουν εκατομμύρια ευρώ για το ΝΑΤΟ, για την αγορά των Rafale και λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμού. Έτσι και αλλιώς από την πρώτη κιόλας μέρα ακούμε πως “είστε στρατιώτες, ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας”.

Ακούμε συνεχώς για την ικανότητα του στρατού να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του, για την αναβάθμιση του, για το ότι χρειαστεί ο στρατιώτης θα το φροντίσουν.

Η γνωστή όμως σε όλους ιστορία συνεχίζεται. Μαζεύουμε λεφτά από πριν για να υπηρετήσουμε τη θητεία μας. Όσοι υπηρετούμε και οι οικογένειες μας, καλούμαστε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη αρκετά βαθιά και να στερηθούμε αρκετά , αφού δεν παρέχονται όσα είναι σήμερα αναγκαία πόσο μάλλον και εν μέσω πανδημίας.

Το κοστολόγιο ακόμα και πριν μπει κάποιος στο στρατόπεδο είναι αρκετά υψηλό, για πράγματα τα οποία είναι αναγκαία για έναν φαντάρο και θα έπρεπε να του παρέχονται. Από τα ρούχα, τα οποία ο στρατός δίνει ένα από το καθένα, μέχρι και μάσκες, αντισηπτικά, γάντια που δεν φτάνουν ούτε για την πρώτη βδομάδα μέσα στο στρατόπεδο, από αυτά που μας δόθηκαν την πρώτη μέρα. Ακόμα και μετά, αφού περάσουμε τις πύλες του στρατοπέδου τα έξοδα συνεχίζονται.

Ορκιστήκαμε, βγήκαν τα φύλλα πορείας για το στρατόπεδο που πρέπει να πάμε και μας δόθηκαν δύο επιλογές. Ή κάνουμε με έξοδα του στρατού ταξίδι 12 με 15 ώρες και μπορεί και παραπάνω ή κανονίζουμε με άλλο μέσο και δικό μας τρόπο, πιο ξεκούραστο αλλά πανάκριβο, τη μετακίνηση μας. Σε ένα φύλλο πορείας, λεωφορείο, τρένο, καράβι. Σε κάποιους δόθηκε η επιλογή να μπουν στο στρατόπεδο νωρίτερα σε άλλους όχι και έκλεισαν και δωμάτιο για να μείνουν και να μπουν τη Δευτέρα το πρωί αφού σχεδόν όλοι πρέπει να είμαστε μέχρι τις 7 μέσα στο στρατόπεδο.

Ένα είναι σίγουρο, είμαστε στον πρώτο μήνα της θητείας μας και ήδη το χέρι έχει μπει βαθιά στην τσέπη, το κοντέρ συνεχώς μετράει, ανησυχώντας συνεχώς για το αν θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στο υψηλό κόστος που έχει η θητεία.

Είμαστε μακριά από τις οικογένειες μας, χωρίς εξόδους και την άδεια ορκωμοσίας λόγω της πανδημίας, η ψυχολογία αρκετών σε άσχημη κατάσταση.

Κανένας συμβιβασμός με την υπάρχουσα κατάσταση, ακόμα και ένας στρατιώτης στους πολλούς στην αναφορά να βγαίνει μπροστά και να διεκδικεί αυτά που θα έπρεπε σήμερα να είναι αυτονόητα είναι ένα βήμα, όλοι σχεδόν οι στρατιώτες έχουμε τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια προβλήματα.

Όσοι περισσότεροι τα συζητάμε, βγαίνουμε μπροστά, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην επίλυση των ζητημάτων που μας προβληματίζουν. Για μια όσο πιο μάχιμη θητεία γίνεται με το κεφάλι πάντα ψηλά.

Δείτε ακόμα...