Στρατιώτες από ΕΛΔΥΚ: Εγκλεισμός και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου

ΕΛΔΥΚ - Στρατιώτες

Η καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων έχει αλλάξει άρδην λόγω της πανδημίας του κορονοΐού. Δεν αποτελούμε -προφανώς- εξαίρεση οι φαντάροι που υπηρετούμε τη θητεία μας αυτήν την περίοδο. Τα μέτρα που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή μας στα στρατόπεδα. Κλεισμένοι για πάνω από ένα μήνα στις μονάδες μας, χωρίς τη δυνατότητα εξόδου, πόσο μάλλον να πάρουμε άδεια για να δούμε τους δικούς μας. Κάνουμε κι εμείς, όπως όλος ο πλανήτης, υπομονή.

Πέρα από τα απαραίτητα μέτρα προστασίας απ’ τον ιό, σε αυτές τις συνθήκες επανέρχεται έντονα στην επιφάνεια ένα πολύ κρίσιμο και διαχρονικό ζήτημα: τι δυνατότητες δίνονται δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των φαντάρων; Πώς μπορεί ένας στρατιώτης αντιμετωπίσει -όσο γίνεται- την «κλεισούρα» τόσων εβδομάδων; Τι μέτρα παίρνουν οι μονάδες; Τι πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε εμείς οι ίδιοι;

Στην Κύπρο, έχουμε και θετικά και αρνητικά παραδείγματα. Έχουμε μονάδες που με πρωτοβουλία των φαντάρων που το αιτήθηκαν και σε συνεργασία με τις διοικήσεις διοργανώνονται μια σειρά δραστηριοτήτων που απαλύνουν κάπως την πίεση. Πρόγραμμα γυμναστικής, διοργάνωση τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου, δυνατότητα προβολής ταινιών στο κψμ με πρόγραμμα που επιμελούνται, και είναι υπεύθυνοι γι αυτό, στρατιώτες. Αντίστοιχη προσπάθεια να περάσουν όσο γίνεται πιο ευχάριστα οι γιορτινές μέρες του Πάσχα όταν και όλοι μαζί οι φαντάροι σε κάθε στρατόπεδο γίναμε μια παρέα, σουβλίσαμε (όπου μας επέτρεψαν), ανταλλάξαμε ευχές, κάναμε πλάκα, χαλαρώσαμε.

Έχουμε όμως και μονάδες που στο όνομα των μέτρων προστασίας από τον ιό, απαγορεύεται κάθε αθλητική δραστηριότητα, παραμένουν κλειστές οι -ούτως ή άλλως ελλιπείς- βιβλιοθήκες. Την ίδια στιγμή που, σε κάποιες μονάδες, σε έναν θάλαμο κοιμόμαστε μαζί 10-12 φαντάροι, μας απαγορεύουν να παίξουμε ακόμα και πινγκ-πονγκ μην τυχόν και κολλήσουμε απ τον αντίπαλό μας λες και δεν είναι κι αυτός έγκλειστος στο ίδιο στρατόπεδο τόσο καιρό!

Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η δυνατότητα σε έναν νέο να έχει πρόσβαση στην άθληση, στο διάβασμα, η αξιοποίηση του διαδικτύου για ενημέρωση και ψυχαγωγία κι όχι για υποκατάσταση της ανθρώπινης επαφής και βάλτωμα του μυαλού, είναι ένα ακόμα από τα δικαιώματα που έχει κάθε νέος και δεν σταματάνε στις πύλες του στρατοπέδου. Κι εμείς λοιπόν, που περνάμε αυτές τις δύσκολες μέρες μακριά από τη χώρα μας, βγαίνουμε μπροστά, διεκδικούμε και, όσο περνάει από το χέρι μας, καλυτερεύουμε την καθημερινότητά μας εδώ μέσα. Ταυτόχρονα, απαιτούμε να μη χαθεί καμία άδεια από αυτές που δικαιούμαστε και ανεστάλησαν. Να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός ώστε και η 2019 Δ ΕΣΣΟ να πάρει κανονικά άδειες είτε πριν, είτε μετά τον επαναπατρισμό της, αναλόγως των συνθηκών.

Φαντάροι της ΕΛΔΥΚ

Δείτε ακόμα...