Επιστολή φαντάρων από στρατόπεδα της Ξάνθης – Τα στρατόπεδα είναι “ανοχύρωτα” στη μάχη εναντίον του κορονοϊού!

212ο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης
Φώτο Αρχείου / 212ο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης

Οι φαντάροι υπηρετούμε τη θητεία μας σε μια δύσκολη περίοδο με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε εξέλιξη και τα μέτρα προστασίας της υγείας εντός και εκτός στρατοπέδων να είναι ανεπαρκή εώς ανύπαρκτα!

Η όλη πρόληψη εξαντλείται στην “ατομική ευθύνη” των στρατιωτών καθώς και στις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων στελεχών, που όμως δεν λύνουν το πρόβλημα.

Τα διαγνωστικά τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο αν κάποιος εμφανίζει συμπτώματα αφού “κοστίζουν”. Ακόμα και η χρήση της μάσκας εντός στρατοπέδων εξαρτάται από την τσέπη του κάθε φαντάρου αφού δεν χορηγείται δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός μασκών. Η μια μάσκα που έχει δοθεί στους περισσότερους φαντάρους χρησιμοποιείται ξανά και ξανά ή μονάχα κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με οχήματα για “τα μάτια του στρατονόμου”. Υπάρχουν θάλαμοι όπου στοιβάζονται 20-30 στρατιώτες όπως στο στρατόπεδο “Στεφανίδη” ή στο στρατόπεδο “Τριανταφυλλίδη” ενώ η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη με την είσοδο των νεοσυλλέκτων του Σεπτέμβρη. Στο στρατόπεδο ¨Βόγδου” στους Τοξότες δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός σε ολόκληρη τη μονάδα! Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι το έδαφος πάνω στο οποίο φυτρώνουν κάθε λογής “ψεκασμένες” θεωρίες συνομωσίας.

Την ίδια ώρα μαθαίνουμε ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης έμεινε χωρίς μηχάνημα μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό αφού ήταν “δανεικό” και μεταφέρθηκε ξανά πίσω στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Φανταροι
Πηγή: Eurokinissi

Μετά από όλα αυτά και ενώ πολλοί νέοι στρατευμένοι έχουν ήδη υπομείνει μια μακρόχρονη καραντίνα, φυλακισμένοι μέσα στα στρατόπεδα, εξοργιζόμαστε βλέποντας την κυβέρνηση να μας κουνά το δάχτυλο και να στοχοποιεί τη νεολαία σαν ανεύθυνη και υπεύθυνη για την αύξηση των κρουσμάτων! Ο χρόνος που “κέρδισε” ο λαός μας με τη στάση του στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τη θωράκιση των στρατοπέδων.

Είναι φανερό πλέον ότι ούτε τα ευχολόγια του Υπουργείου Άμυνας και οι συμβουλές των ανώτερων αξιωματικών να “πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να τηρούμε τις αποστάσεις”, ούτε οι καλές προθέσεις ορισμένων στελεχών μπορούν να φρενάρουν την αύξηση των κρουσμάτων στα στρατόπεδα.

Δεν μπορούν να απαντήσουν:

– ποιος θα υπερασπιστεί τον ελληνικό λαό και τα σύνορα της χώρας σε περίπτωση “θερμού επεισοδίου” αν τα στρατόπεδα και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται σε καραντίνα;

– γιατί να δαπανώνται δισεκατομμύρια για αποστολές εκτός συνόρων και για Νατοϊκούς εξοπλισμούς που δεν συμβάλλουν στην άμυνα της χώρας και να μη δίνεται φράγκο για την προστασία της υγείας των στρατευμένων;

– πως θα τηρηθούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν υπάρχουν θάλαμοι ασφυκτικά γεμάτοι και στα εστιατόρια οι φαντάροι χρησιμοποιούν τα ίδια σκεύη χωρίς να απολυμαίνονται επαρκώς;

– μπορεί να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων χωρίς μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ όταν οι περισσότεροι νέοι είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού;

Τελετές Ορκωμοσίας Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας της 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ 06-07/08/2020
Τελετές Ορκωμοσίας Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας της 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ 06-07/08/2020 / Πηγή: ΓΕΣ

Οι στρατιώτες δεν είμαστε αναλώσιμοι. Υψώνουμε τη φωνή μας και διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας στα στρατόπεδα:

– Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για όλους τους φαντάρους και τα στελέχη, με έμφαση σε όσους επιστρέφουν από άδειες και στους νεοσύλλεκτους που θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβρη.

– Σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος να χορηγείται ο απαιτούμενος αριθμός μασκών και γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικό.

– Να γίνονται μόνιμα και σταθερά απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία. Στα εστιατόρια να εξασφαλιστεί η καθημερινή απολύμανση και η αξιοποίηση ειδών μιας χρήσης.

– Μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και αξιοποίηση κάθε κατάλληλου χώρου για το θαλαμισμό των φαντάρων.

– Στις εισόδους – εξόδους των Μονάδων, να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός, θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) τόσο για τους εισερχόμενους όσο και τους εξερχόμενους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...