Επιστολή φαντάρων από το 264 Μ/Κ ΤΕ Λέσβου

Ορκωμοσία Φαντάροι

Είμαστε φαντάροι στο στρατόπεδο 264 ΜΚ της Λέσβου και έχουμε βιώσει απίστευτες καταστάσεις στο διάστημα της θητείας μας, οι οποίες είναι πολύ γνώριμες με αυτά που μας έχουν διηγηθεί άλλοι φαντάροι. Βρισκόμαστε στη περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid-19 και τα μέτρα προστασίας είναι ανεπαρκή. Τουλάχιστον για 3 εβδομάδες δεν υπήρχε γιατρός στο στρατόπεδο. Έχουν δοθεί στους φαντάρους γάντια νάιλον σε μέγεθος XS με αποτέλεσμα να μην ταιριάζουν σε κανενός τα χέρια και να σκίζονται. Στους περισσότερους κλειστούς χώρους δεν τηρείται η χρήση μάσκας, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός. 

Οι απολυμάνσεις γίνονται από τους ίδιους τους φαντάρους και όχι από ειδικά συνεργεία, ενώ οι προσπάθειες κάποιων στελεχών που προσπαθούν να βοηθήσουν και να βελτιώσουν την κατάσταση για εμάς τους φαντάρους πέφτουν στο κενό. Οι υπηρεσίες είναι ατελείωτες, πολλές φορές έχουμε υπηρεσίες συνεχόμενα και παράλληλα αγγαρείες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για ξεκούραση για τους φαντάρους. Πολλοί φαντάροι μπορεί να είμαστε με 4 ώρες ύπνο σε διάστημα 48 ωρών.

Στα μαγειρεία το σαπούνι έχει τύχει να μην υπάρχει ούτε για δείγμα και το πλύσιμο των δίσκων να γίνεται μόνο με νερό, χωρίς να αποστειρώνονται, όπως επίσης υπάρχουν συχνά διακοπές στο νερό. Στους θαλάμους βρέθηκε ποντικός ανάμεσα στα κρεβάτια μας, υπάρχουν κοριοί σχεδόν σε κάθε κρεβάτι, υπάρχουν μόνο δύο πλυντήρια για 40 φαντάρους, τα οποία χρειάζονται τουλάχιστον 3 ώρες για να κάνουν ένα πλύσιμο το καθένα.

Συνέβη ένα περιστατικό όπου ένας συνάδελφος λόγω οικονομικών προβλημάτων ζήτησε να πάρει αναβολή και δεν του την έδωσαν. Ο ίδιος αντέδρασε βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του. Με τον κόκκινο συναγερμό να έχει ενεργοποιηθεί στις ένοπλες δυνάμεις, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες, ακόμα και στους ορκισμένους φαντάρους. Συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι όταν τους κάλεσαν από το στρατόπεδο και τους ενημέρωσαν να επιστρέψουν από την άδεια τους και εκείνοι απάντησαν ότι δεν έχουν χρήματα για τα εισιτήρια, η απάντηση που τους έδωσε το στέλεχος ήταν ότι καλά θα κάνουν να βρουν τα χρήματα αλλιώς θα έχουν πρόβλημα. 

Αντί να φροντίζουν τους φαντάρους και να παρέχουν όσα χρειάζονται για τη θητεία τους, ακόμα και σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, καλλιεργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας και δεν υπολογίζουν τα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούνται στους φαντάρους και τις οικογένειές τους. Τα 8,62 ευρώ τον μήνα δεν είναι μισθός που αρμόζει σε έναν φαντάρο που κάνει τη θητεία του πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του και σε οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι μισθός πείνας. Είναι μισθός πείνας όταν ο φαντάρος παίρνει 8,62 ευρώ τον μήνα, ενώ η κυβέρνηση ενισχύει το ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια με δισεκατομμύρια. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τα δικαιώματά μας για αυτούς τους 9 μήνες της ζωής μας, ζητάμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όλους τους φαντάρους και τις οικογένειές τους.

Φαντάροι από το 264 ΜΚ ΤΕ – Λέσβος

Δείτε ακόμα...