Επιστολή φαντάρων από το στρατόπεδο «Περισσάκη» στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας

1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, Στρατόπεδο «Περισσάκη», Στεφανοβίκειο Μαγνησίας
Φώτο Αρχείου / 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, Στρατόπεδο «Περισσάκη», Στεφανοβίκειο Μαγνησίας / Πηγή: Eurokinissi

Σε επιστολή τους φαντάροι από το στρατόπεδο «Περισσάκη» της Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, μας γράφουν:

«Είμαστε νεοσύλλεκτοι φαντάροι από το στρατόπεδο «Περισσάκη» της Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο Βόλου. Υπηρετούμε τη θητεία μας σε μια δύσκολη περίοδο, μιας και διαδραματίζονται επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή που οξύνουν τους ανταγωνισμούς μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών και ταυτόχρονα πληθαίνουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού, που δεν αφήνουν στο απυρόβλητο τα στρατόπεδα.

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με μεγάλη επιφύλαξη τις εξελίξεις με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Ακούμε από την κυβέρνηση, αλλά και από κάποια στελέχη ότι πρόκειται για ιστορική συμφωνία, που διασφαλίζει τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Όμως κανείς δεν μπορεί να μας απαντήσει σε ορισμένα καίρια ερωτήματα που έχουμε. Το Καστελόριζο περιλαμβάνεται στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ή υπό το πρίσμα των συμφερόντων ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ έπαψε να αποτελεί κόκκινη γραμμή και σημαντικό κυριαρχικό δικαίωμα; Στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνονται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και αν ναι, με τι επήρεια; Έχει συμφωνηθεί μικρότερη ή όχι επήρεια για την Κρήτη;

1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, Στρατόπεδο «Περισσάκη», Στεφανοβίκειο Μαγνησίας
Φώτο Αρχείου / 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, Στρατόπεδο «Περισσάκη», Στεφανοβίκειο Μαγνησίας / Πηγή: Eurokinissi

Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα που έχουμε οι φαντάροι στο στρατόπεδο. Βέβαια οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι υπερφίαλοι πανηγυρισμοί και τυμπανοκρουσίες. Ακούμε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Την ίδια στιγμή όμως διαβάζουμε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου, που λένε ότι τους συμφέρει η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Συνεπώς διερωτόμαστε: Μήπως πίσω από τα μεγάλα λόγια για ιστορική συμφωνία καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας;

Επίσης μεγάλο ερώτημα μας προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να εφησυχάσει τον ελληνικό λαό μπροστά στην προκλητικότητα της Τουρκίας, προβάλλοντας συμμαχίες και συμφωνίες που έχει κλείσει. Ως φαντάροι αναρωτιόμαστε αν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και ο λαός μπορεί να εναποθέσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα σε θεσμούς και “συμμάχους” που δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, όπως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που χαρακτηρίζουν διαφιλονικούμενα ύδατα την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μπορούμε να εμπιστευτούμε την ΕΕ και τις ΗΠΑ που πιέζουν και ανοίγουν τον δρόμο για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο; Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την παρέμβαση της ΕΕ και συγκεκριμένα της Γερμανίας που επιδιώκει να μη διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία, άνοιξε η συζήτηση περί συμβιβασμού και δίαυλου επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. `Η οι δηλώσεις ότι “η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συμβάλλουν ώστε η ΕΕ να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως εταίρο και όχι ως αντίπαλο”.

Επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τον Ερντογάν ως έναν “τρελό” ηγέτη, που κάνει ό,τι κάνει για εσωτερική κατανάλωση γιατί πέφτουν τα ποσοστά του. Έχουμε πείρα, ξέρουμε ότι η προσπάθεια αυτή στοχεύει να αποκρύψει τα συμφέροντα που συγκρούονται στην περιοχή και τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών. Θέλει να προβάλει πως ό,τι γίνεται είναι λόγω ενός τρελού, όπως έκανε και με το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, που το χαρακτήρισε φαεινή ιδέα του Ερντογάν, για να αποκρύψει ότι ήταν άμεση συνέπεια της επέμβασης των “συμμάχων” ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Λιβύη.

Στρατιώτες στο 307 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ) στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας
Φώτο αρχείου / Στρατιώτες στο 307 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ) στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας / Πηγή: Eurokinissi

Σαν να μη φτάνανε αυτά, οι Έλληνες φαντάροι είναι έρμαια του κορονοϊού μέσα στα στρατόπεδα λόγω της έλλειψης μέτρων. Το στρατόπεδό μας και ο λόχος μας χτυπήθηκαν από την πανδημία και η ταχύτητα αντίδρασης ήταν πολύ αργή. Φάνηκε ότι η Υγεία στις μέρες της πανδημίας αποτελεί θύμα του κέρδους. Φαίνεται ότι η έννοια της πρόληψης έχει ξεγραφτεί από την κυβέρνηση, μιας και οι μάσκες που δόθηκαν στους φαντάρους ήταν “μηδέν”, στελέχη και φαντάροι στοιβάζονταν στα εστιατόρια χωρίς κανένα μέτρο απόστασης. Πραγματοποιούνταν αγγαρείες στα εστιατόρια χωρίς μάσκες και γάντια. Η κατάσταση αυτή οδήγησε αρκετούς φαντάρους αλλά και στελέχη να νοσήσουν από τον κορονοϊό και μάλιστα σε μια περίοδο δύσκολη για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καλούμαστε να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας, όμως έχουμε βγάλει συμπεράσματα πλέον και έχουμε πείρα. Ξέρουμε ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση και τις προσπάθειές της να εφησυχάσει τον λαό. Γνωρίζουμε ότι οι συμφωνίες της, οι συμμαχίες, οι δηλώσεις στήριξης αποτελούν περαιτέρω εμπλοκή του λαού μας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στην περιοχή, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντά μας. Δεν εμπιστευόμαστε τους δήθεν “συμμάχους” και παλεύουμε για αποδέσμευση και απεμπλοκή από αυτούς τους οργανισμούς. Αρνούμαστε την αναμονή και τη στάση του αμέτοχου παρατηρητή που μας έχουν ετοιμάσει, γιατί ξέρουμε ότι μόνο οι λαοί μπορούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκχωρηθεί κανένα κυριαρχικό δικαίωμα, δεν θα αλλάξει κανένα σύνορο.

Ταυτόχρονα παλεύουμε ώστε να μη θυσιάζεται η υγεία των φαντάρων και του μόνιμου προσωπικού στο βωμό του κέρδους και διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και πρόληψης για την πανδημία».

Φαντάροι από το στρατόπεδο «Περισσάκη» στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας

Δείτε ακόμα...