Επιστολή στρατιώτη από μονάδα της Κρήτης: ΝΑΤΟ – εγγυητής αστάθειας, πολεμικών κινδύνων και αμφισβήτησης συνόρων

Νατοϊκή Αρμάδα στο Μαράθι, στη Σούδα, το 2008
Φώτο Αρχείου / Νατοϊκή Αρμάδα στο Μαράθι, στη Σούδα / Πηγή: Eurokinissi

Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με την κλιμάκωση της τούρκικης επιθετικότητας, είναι πραγματικά ανησυχητικές. Αποτελούν απειλή για την ειρήνη και τη ζωή του λαού μας, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Είναι όμως και εξελίξεις που μπορούν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Για τους πραγματικούς υπαίτιους, για του που πρέπει να στοχεύσει η πάλη του λαού μας.

Το ΝΑΤΟ έχει αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα σε όλα τα μέχρι τώρα γεγονότα. Πολέμους, αλλαγές συνόρων, αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ανοχή στην Τουρκική επιθετικότητα είναι η προσφορά του ΝΑΤΟ στο λαό μας και στους υπόλοιπους λαούς της περιοχής!

Ωστόσο μεγάλη μερίδα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της νεολαίας, του απλού κόσμου συνεχίζει να θεωρεί πως «έξω από το ΝΑΤΟ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, θα ήμασταν μόνοι μας». Για να δούμε τι μαρτυρούν οι ίδιες οι εξελίξεις στη γειτονιά μας.

Η προσφορά του ΝΑΤΟ στον λαό μας

Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ για παραπάνω από 60 χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια οι Τουρκικές διεκδικήσεις όχι μόνο δεν περιορίστηκαν αλλά επεκτάθηκαν μέχρι τις θαλάσσιες περιοχές Νότια της Κρήτης, έφτασαν μέχρι την ανοιχτή αμφισβήτηση συνόρων. Διατηρείτε επί 40 χρόνια η Τούρκική κατοχή στην βόρειο τμήμα της Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια με όχημα το προσφυγικό δημιουργούνται επικίνδυνα σκηνικά έντασης στον Έβρο, αλλά και στο Αιγαίο. Όλα αυτά τα χρόνια στα Βαλκάνια έχουν γίνει αλλαγές συνόρων που σφραγίστηκαν από εθνικιστικό μίσος και το αίμα των λαών, στρατιωτικοποίησαν ολόκληρες περιοχές.

Την ίδια στιγμή τα τεράστια πόσα που κατευθύνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ΝΑΤοϊκούς εξοπλισμούς κάθε χρόνο και φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ, δεν έχουν αναβαθμίσει τις συνθήκες διαβίωσής των οπλιτών στα στρατόπεδα ούτε τις παροχές προς το στελεχικό δυναμικό των ΕΔ. Αντιθέτως ο ελληνικός λαός χρυσοπληρώνει για δαπάνες που υπηρετούν τα σχέδια ξένων και ντόπιων ενεργειακών ομίλων, σχέδια που έχουν γεμίσει τη χώρα με Αμερικανοναοτικές εγκαταστάσεις, βάζοντας μας έτσι στην επικίνδυνη θέση του αντίπαλου στόχου, των δυνάμεων που ανταγωνίζονται ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (βλέπε Ρωσία, Κίνα).

Κερασάκι στην τούρτα θα μπορούσε να πει κάνεις, είναι οι επαναλαμβανόμενές δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων αξιωματούχων για το ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους στα «διαφιλονικούμενα ύδατα» της Αν. Μεσογείου σε κλίμα «Συμμαχικής Αλληλεγγύης».

Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στις συμφωνίες Οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο

Οι σφραγίδα των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και ΕΕ μπήκε και στις συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με Ιταλία και Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με αποτέλεσμα οδυνηρές υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, που δημιουργούν δεδικασμένο «έκπτωσης» στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Συμφωνίες που αποτελούν μέρος μιας συνολικής «διευθέτησης» στην Ανατολική Μεσόγειο, κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για να «τρέξουν» γρήγορα τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και να «θωρακιστεί» η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ απέναντι, κυρίως την Ρωσία και την Κίνα.

Όσο αφορά την συμφωνία με την Αίγυπτο, αφήνει εκτός της μισή Ρόδο και το Καστελόριζο. Πράγμα που τροφοδοτεί την Τούρκικη διεκδίκηση για γκριζάρισμα της περιοχής αλλά, και την διεκδίκηση για μηδενική επήρεια του Καστελόριζου. Με την εξαίρεση του Καστελόριζου από την Συμφωνία παύει η Ελλάδα να έχει σύνορα με την Κύπρο. Ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, αναγνωρίστηκε μειωμένη επήρεια(88%).

Είχε προηγηθεί, η αντίστοιχη συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία, και η περιορισμένη επήρεια 70% στα Διαπόντια νησιά, στα Βορειοανατολικά, και 32% στις νήσους Στροφάδες στα νοτιοδυτικά της χώρας. Επιπλέον δημιουργεί επικίνδυνο «δεδικασμένο», με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τουλάχιστον όσο αφορά τον Ιταλικό στόλο αλιείας. Είναι ενδεικτική η πρώτη αντίδραση του Τουρκικής κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας που κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πράξει στις ανατολικές θάλασσες ότι έπραξε και στις δυτικές.

Το μύθευμα για την «απομονωμένη» Τουρκία

Στην προσπάθεια κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κόμματων να πείσουν τον λαό για τις «αγαθές» προθέσεις των εταιρών τους, με το κατάλληλο σπρώξιμο από τα αστικά ΜΜΕ, αναπαράγουν την κοροϊδία περί «απομονωμένης» αλλά και της οικονομικά αδύναμης Τουρκίας που βρίσκεται σε δυσμενή θέση στη «διεθνή κοινότητα».

Η τάχα «απομονωμένη» και «αδύναμη» Τουρκία ανήκει στο G20 και αποτελεί την 12η στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Έχει δικές της βάσεις στο Κατάρ, στη Σομαλία και σχεδιάζει να αποκτήσει στην Κύπρο, στη Λιβύη. Έχει εισβάλει σε 3 χώρες με δυνάμεις κατοχής (Κύπρος, Β.Ιράκ, Συρία). Το ΝΑΤΟ άλλα και η ΕΕ κάνουν πλάτες για την επέμβαση της στη Λιβύη, ώστε να παίξει το ρόλο του «αναχώματος» στη ρωσική επιρροή. Επίσης είναι τόσο «απομονωμένη» που της έδωσαν το «πράσινο φως» για την επέμβαση στη Συρία, ανοίγοντας ακόμα επικίνδυνο δρόμο αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή.

Το πόσο «μόνη» είναι η Τουρκία το δείχνουν και οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις όλων αυτών των ημερών από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως η Τουρκία αποτελεί «πολύτιμο σύμμαχο». Ταυτόχρονα η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο. Καθώς έχει αναπτύξει εμπορικές σχέσεις που ξεπερνούν τα 154 δισ. ευρώ. Η Γερμανία και η Γαλλία τοποθετούν ποσά δισεκατομμυρίων, ενώ πουλάνε οπλικά συστήματα.

Τι να κάνουμε;

Τα εργατικά- λαϊκά νοικοκυριά, το αξιόμαχο προσωπικό των ΕΔ, οι στρατευμένοι νέοι, πρέπει να απορρίψουμε τα εκβιαστικά διλήμματα, να μη δεχτούμε καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα. Η θέση η οποία μπορεί να εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα είναι η θέση για καμία αλλαγή συνόρων, καμία αλλαγή των διεθνών Συνθηκών, καμία συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν σφυρίζουμε αδιάφορα για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ή ακόμη και πολεμικής εμπλοκής. Προετοιμάζουμε το λαός μας, να υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας μας. Οι στρατευμένοι νέοι αντιστεκόμαστε σε όσους θέλουν να μας στείλουν εκτός συνόρων για αποστολές που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της πατρίδας και του πλούτο του της. Ο πλούτος αυτός μας ανήκει, τον χρειαζόμαστε για να χτίσουμε τη δική μας εξουσία δεν τον χαρίζουμε ούτε σε ξένα ούτε σε ντόπια μονοπώλια.

Ταυτόχρονα τον καλούμε τον λαό μας να στραφεί οργανωμένα απέναντι σε όλους εκείνους που ευθύνονται για τα όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή, του ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ της ΕΕ, τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που για να κερδίσουν το δικό τους μερίδιο από τον πλούτο της περιοχής βάζουν του λαούς σε τεράστιους κινδύνους. Να μην δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τα κόμματα που με την πολιτική τους έχουν μπλέξει το λαό μας σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, που του δείχνουν τους εμπνευστές του εγκλήματος ως σωτήρες.

Οι εξελίξεις δείχνουν τον δρόμο, πως για την υπεράσπιση της ειρήνης, των συνόρων μας, απαιτείται σήμερα πάλη ενάντια στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στην εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή, για να πάρει ο λαός την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι λαοί μπορούν να λύσουν και τις όποιες διαφορές προς όφελός τους.

Στρατιώτης από μονάδα της Κρήτης

Δείτε ακόμα...