Επιστολή Στρατιώτη Υγειονομικού από το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου στη Λαμία

Στρατιωτικό Ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό σε άσκηση
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτικό Ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό σε άσκηση / Πηγή: Eurokinissi

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία έντονη ανησυχία σχετικά με τα όλο και αυξανόμενα κρούσματα covid στη χώρα μας, δείχνοντας ότι μεγαλώνει η διασπορά του ιού.

Η ανησυχία είναι έντονη και στους φαντάρους που υπηρετούμε τη στρατιωτική μας θητεία, εξαιτίας των ανύπαρκτων, σε πολλές περιπτώσεις, μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στα στρατόπεδα.

Πιο συγκεκριμένα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου στη Λαμία τα μέτρα προστασίας της υγείας των νεοσύλλεκτων, καθώς και του προσωπικού του στρατοπέδου, σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν τις ανάγκες προστασίας της υγείας τους.

Ο συνωστισμός είναι πολύ μεγάλος στους θαλάμους των νεοσύλλεκτων, όπου το ένα κρεβάτι απέχει μόλις μισό μέτρο από το επόμενο, με τους φαντάρους να κοιμούνται πάνω κάτω στα κρεβάτια. Ίδια η κατάσταση και στο εστιατόριο όπου 180 άτομα στριμώχνονται στη μισή τραπεζαρία με την εντολή να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα.

Η αναγκαία και απολύτως απαραίτητη καθαριότητα των χώρων, που γίνεται από τους φαντάρους, σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υποκαταστήσει την απολύμανση από πιστοποιημένα συνεργεία η οποία δεν πραγματοποιείται, κυρίως για τους χώρους υψηλού συγχρωτισμού (θάλαμοι, εστιατόριο, ΚΨΜ, γραφεία).

Όσον αφορά τη χορήγηση ατομικών μέσων προστασίας ούτε καν γίνεται κουβέντα. Τα αναγκαία κρεμοσαπουνα και αντισηπτικά δεν υπάρχουν πουθενά μέσα στους χώρους του στρατοπέδου, ούτε  στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Γάντια και προστατευτικές μάσκες δε χορηγούνται σε κανέναν, ούτε για τις διαδικασίες που είναι αναγκαία, όπως για παράδειγμα στο ΚΨΜ, που γίνεται ανταλλαγή προϊόντων και χρημάτων.

Η διοίκηση του στρατοπέδου για όλες τις ελλείψεις όχι μόνο δεν απαντάει στις ανάγκες αλλά περιορίζεται σε εκφράσεις:

«Εδώ το στρατόπεδο είναι αποστειρωμένος χώρος, εσείς να προσέχετε να μην πηγαίνετε σε χώρους με πολλά άτομα», «Τι θέλετε; Να φοράτε μάσκα όλη μέρα;», «Θα μπορούσαμε να κόψουμε τις εξόδους σας», «Σαπούνια κλπ πότε δεν υπήρχαν στο στρατό, να έχει ο καθένας τα δικά του».

Αυτή λοιπόν η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς την ασυνεννοησία όταν χρειάζεται κάποιος να πάει για εκτίμηση είτε σε κάποιο στρατιωτικό νοσοκομείο είτε στο Γ.Ν. Λαμίας. Συνήθως δεν γίνονται οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές συνεννοήσεις Στρατοπέδου-Νοσοκομείου με αποτέλεσμα οι φαντάροι να πρέπει να περιπλανιούνται για ώρες στους χώρους του νοσοκομείου μέχρι να εξεταστούν (με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία τη δική τους αλλά και των συναδέλφων τους).

Εδώ και τώρα χρειάζεται λοιπόν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του συγχρωτισμού σε όλους τους χώρους, για μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής και όλες τις αναγκαίες απολυμάνσεις από πιστοποιημένα συνεργεία πολλές φορές μέσα στη μέρα.

Στρ. Υγειονομικού

Δείτε ακόμα...