Επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ

Σε νέα επίθεση στην Ελλάδα προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά από το βήμα της 77ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, καθώς κλιμακώνεται η τουρκική ρητορική, παράλληλα με τις ενέργειες της Άγκυρας επί του πεδίου. 

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο προσφυγικό, δείχνοντας και φωτογραφίες νεκρών προσφυγόπουλων, καθώς και για «άρνηση συνεργασίας» στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι Έλληνες βασανίζουν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν θέλουμε τα πτώματα παιδιών σαν τον Αϊλάν να ξεβράζονται στις ακτές μας. Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο. Την περασμένη εβδομάδα δυο μικρά παιδιά έχασαν την ζωή τους γιατί η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. Είναι η ώρα για την ΕΕ και τον ΟΗΕ να πουν stop σε τέτοια εγκλήματα, που είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε, καθώς οι ξεριζωμένοι αξιοποιούνται στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων. 

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε και θέμα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, λέγοντας ότι ανάλογες πολιτικές (όπως στους πρόσφυγες), «εφαρμόζει και στην τουρκική μειονότητα της Θράκης, αγνοώντας τις υποχρεώσεις της».

Στη συνέχεια ο Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα «να αφήσει τις προκλήσεις» και να «συνεργαστεί» με την Άγκυρα για τα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προβάλλοντας τις τουρκικές αξιώσεις για συνεκμετάλλευση, οι οποίες εξυπηρετούνται απόλυτα από το παζάρι ανάμεσα στην Άγκυρα και τους ευρωατλαντικούς «συμμάχους». 

«Στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο θέλουμε να λυθούν όλα με βάση τους κανόνες της καλής γειτονίας και με βάση το διεθνές δίκαιο. Στην ανατολική Μεσόγειο η διατήρηση της ειρήνης εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πλευρών. Η Ελλάδα να αφήσει κατά μέρος τις προκλήσεις και την κλιμάκωση και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας για αλληλεγγύη και συνεργασία. Πιστεύουμε ότι η ευρωμεσογειακή σύνοδος που έχουμε προτείνει θα υπηρετήσει αυτό τον σκοπό. Ποτέ δεν έκαναν ένα θετικό βήμα και αυτό δείχνει ποιος θέλει ειρήνη και σταθερότητα και ποιος θέλει να προκαλεί και να δημιουργεί συρράξεις. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα υποκύψουμε στις πολιτικές κλιμάκωσης που ακολουθούν άλλες χώρες».

Αναφορικά με το Κυπριακό, για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν ζήτησε από τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ύπαρξη δύο κρατών. «Ακόμα και στο Κυπριακό θέλουμε λύση με μόνιμο και δίκαιο τρόπο. Πρέπει να αποδεχθούν όλοι ότι υπάρχουν δυο κράτη και δυο έθνη στην Κύπρο και πρέπει να το σεβαστούν όλοι αυτό. Οι τουρκοκύπριοι έχουν ίδια δικαιώματα. Θα θέλαμε να ζητήσουμε από την διεθνή κοινότητα να τερματίσει τις κυρώσεις και το εμπάργκο και να σταματήσει αυτή η τυραννία», είπε. 

Απαντώντας στα όσα είπε ο Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας κάλεσε την Τουρκία «να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στο χώρο της λογικής»!

«Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες», ανέφερε. 

Συνέχισε λέγοντας ότι «η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε ακόμα...