Επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους από το Ιράν δέχθηκε το Ισραήλ

Επίθεση με εκατοντάδες drones, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς, εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ την νύχτα του Σαββάτου 13 προς Κυριακή 14 Απρίλη, σηματοδοτώντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε γενίκευση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

Η επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση» ξεκίνησε, λίγο μετά τις 11 μ.μ., ως απάντηση στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό την 1η Απρίλη.

Το Ισραήλ δέχθηκε συντονισμένες επιθέσεις και από το Ιράκ, τον Λίβανο και τους Χούθι της Υεμένης.

Άμεση είναι η εμπλοκή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας που απογείωσαν αεροσκάφη για την αναχαίτιση των drones, ενώ για πρώτη φορά ενεπλάκη και η Ιορδανία, καταρρίπτοντας ιρανικά drones και πυραύλους.

Σϋμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στόχος των ιρανικών πυραύλων είναι στρατιωτικοί στόχοι, ενώ έχει πληγεί η μεγαλύτερη αεροπορική βάση του Ισραήλ. 

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ με ανακοίνωσή της στο Χ κάνει λόγο για νόμιμη άμυνα και -όπως σημειώνει- μετά από αυτήν την κίνηση το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα προειδοποιεί το Ισραήλ να μην κάνει άλλο λάθος, καθώς η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έσπευσε να διαβεβαιώσει το Ισραήλ για την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμα...