Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων: Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας απ’ τον ιό

Στρατιώτες Εθνοφυλακής στο φυλάκιο στο Αγαθονήσι

Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων
Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας απ’ τον ιό

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε μία νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας. Απ’ τον θανατηφόρο ιό δεν γλίτωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις αφού καθημερινά παρουσιάζονται νέες περιπτώσεις κρουσμάτων ανά την Ελλάδα. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Στρατόπεδο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας καθώς και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο.

Η κυβέρνηση αντί να μπει στη μάχη για την υγεία του λαού με κρατικό σχεδιασμό, διαθέτοντας το σύνολο των δομών και των υγειονομικών – δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- παρόπλισε ένα μεγάλο μέρος του.

Σήμερα η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη και από τα άλλα αστικά κόμματα, “παίζει” στο χρηματιστήριο των κερδών των επιχειρηματιών στον τουρισμό και στις μεταφορές ό,τι κερδήθηκε από το λαό την περίοδο της πανδημίας. Τελευταίο επεισόδιο αποτελεί η αύξηση της πληρότητας στο 80% στην ακτοπλοΐα τη στιγμή που υποχρεώνει την χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση τα ρίχνει στην ατομική ευθύνη ενώ στο στόχαστρο έχει μπει η νεολαία γιατί της αρέσει να…επαναστατεί και δεν τηρεί τα μέτρα.

Οι γελοίοι και επικίνδυνοι ισχυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τα τεράστια κενά και την έλλειψη μέτρων εκεί ακριβώς που υπάρχει το πρόβλημα, δηλαδή στους χώρους δουλειάς, τα μέσα μεταφοράς, της μονάδες υγείας. Γενικότερα, σε χώρους που συνωστίζεται ο κόσμος.

Την περασμένη άνοιξη σε όλο τον προηγμένο καπιταλιστικό κόσμο τα συστήματα Υγείας αποδείχτηκαν ανεπαρκή έως ανίκανα να αντιμετωπίσουν μια αναμενόμενη πανδημία, με τις κυβερνήσεις να “παίζουν στα ζάρια” τις μάσκες στο νοσηλευτικό προσωπικό και τις ΜΕΘ την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας υγείας απολάμβανε μια ιδιότυπη ασυλία.

Η κυβέρνηση “πήρε έγκαιρα μέτρα εγκλεισμού του λαού στα σπίτια για να μην καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας”. Το σύστημα αυτό όμως, θα κατέρρεε γιατί τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν 10.000 κλίνες. Σήμερα αντί για 3.500 κλίνες, υπό κανονικές συνθήκες, Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπάρχουν 685. Η αναμονή για κρεβάτι σε ΜΕΘ σε “κανονικές” συνθήκες φτάνει μέχρι και τους 50 ασθενείς τη μέρα. Τον χειμώνα, με την έξαρση της γρίπης, ξεπερνά τους 100, αφού οι ελάχιστες δημόσιες κλίνες έχουν μονίμως πληρότητα 100% καλύπτοντας μόλις το 1/6 των αναγκών. Κι όλα αυτά όταν ο ασθενής που χρήζει Εντατικής Θεραπείας πρέπει να νοσηλεύεται άμεσα, αφού κάθε ώρα καθυστέρησης μπορεί να του κοστίσει τη ζωή. Πολλοί εγκαυματίες της πυρκαγιάς στο Μάτι δε βρήκαν ειδική μονάδα για τη νοσηλεία τους, γιατί δεν υπήρχε.

Αυτή είναι η κατάσταση την ώρα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, διαπιστώνεται ότι υπάρχει σταθερή καθημερινή αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Τις τελευταίες μέρες καταγράφονται καθημερινά πλέον κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 3 κρούσματα σε νεοσύλλεκτους στρατιώτες ενώ σύμφωνα με καταγγελίες υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα.

Κατά την διαδικασία υποδοχής των νεοσυλλέκτων της σειράς του Ιούλη τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρήθηκαν μερικώς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η κατάκλιση των στρατιωτών, ο συγχρωτισμός εντός των μονάδων στην πράξη γκρεμίζουν τα όποια μέτρα έχουν παρθεί.

Ενώ ακόμη και στην εμφάνιση πιθανού κρούσματος οι διαδικασίες δεν ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα να εκτίθενται αρκετοί φαντάροι στον ιό, χωρίς να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος και απομόνωση του πιθανού κρούσματος.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους που έχει προτείνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους στρατευμένους σε ανακοίνωσή της με αφορμή την εκδήλωση της πανδημίας.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης θεωρεί, πριν η κατάσταση πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, ότι επιβάλλεται έγκαιρα και ουσιαστικά, η κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων όπως:

1. Να παρθούν μέτρα και να τηρηθούν για τη μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και όλους τους άλλους χώρους.

2. Να γίνονται μόνιμα και σταθερά απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία. Όλων των κοινόχρηστων χώρων και αντικειμένων. Ιδιαίτερη έμφαση είναι αναγκαίο να δοθεί σε θαλάμους, πόμολα, βρύσες, πάγκους, κρεβάτια, φοριαμούς, που πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά. Επίσης να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για ιματισμό και πετσέτες.

3. Ειδική φροντίδα απαιτείται για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων, προ απόπλου και για όσα είναι εν πλω. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα εν πλω μικρά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, σχετικά με την ιατρική φροντίδα και την υποστήριξη του προσωπικού τους.

4. Να παρθούν παντού μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι κλειστοί χώροι συνάθροισης/συγκέντρωσης προσωπικού όπως τα ΚΨΜ, όπου ανταλλάσσονται χρήματα, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την τήρηση κανόνων υγιεινής. Επίσης στα εστιατόρια, όπου χρειάζεται η χρήση ειδών μιας χρήσης. Διαρκής απολύμανση των αποχωρητηρίων μετά από κάθε χρήση, αφού ο ιός μεταδίδεται μέσω ούρων και κοπράνων.

5. Στις εισόδους – εξόδους των Μονάδων (κάθε κλάδου και επιπέδου), να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός, θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) τόσο για τους εισερχόμενους όσο και τους εξερχόμενους.

6. Οι χώροι των Μονάδων συνολικά, στεγασμένοι ή μη γραφεία, θάλαμοι, τουαλέτες, εστιατόρια, μαγειρεία, αποθήκες, χώροι ψυχαγωγίας, χώροι άθλησης, σκοπιές, κλπ, να απολυμαίνονται πολλές φορές κάθε ημέρα ανάλογα και με τη χρήση τους, από κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, με ειδικά και αποτελεσματικά υλικά ή από ιδιωτικά καταλλήλως πιστοποιημένα συνεργεία απολύμανσης.

7. Σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος να χορηγείται αριθμός μασκών και γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικό.

Δείτε ακόμα...