Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων: Το ΚΚΕ αποδόμησε τις κυβερνητικές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Ευβοίας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Ευβοίας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ / Πηγή: Eurokinissi

Την Τετάρτη 15 Μάη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για «τις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά». Στην συνεδρίαση μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του κόμματος.

Ο Γ. Μαρίνος μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής:

«Η κυβερνητική εκδοχή που παρουσίασε ο Υπουργός Εξωτερικών για τη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αποσιωπά σημαντικά δεδομένα, ωραιοποιεί την κατάσταση και πολύ περισσότερο κρύβει απο το λαό τους κινδύνους που περικλείουν οι εξελίξεις.

(…) Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει το λαό ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με αμερικάνικη εποπτεία, στη βάση του λεγόμενου “οδικού χάρτη” που αποφασίστηκε στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη του 2023, και εκφράζουν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο κρατών, που αναβαθμίζουν τα πεδία κερδοφορίας τους, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των δύο λαών.

Η πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ , ΝΑΤΟ και ΕΕ που ακολουθεί η κυβέρνηση με την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, καθορίζει και τον πραγματικό στόχο του ελληνοτουρκικού “παζαριού” που είναι η ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για την προώθηση των συμφερόντων των ενεργειακών μονοπωλίων, με πολύ σοβαρούς κινδύνους για το λαό, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Πολύ περισσότερο που στην περιοχή κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή και οξύνονται οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια, με την Ελλάδα .

Η κυβέρνηση κρύβει αυτά τα ουσιαστικά ζητήματα και προσπαθεί να καλλιεργήσει αβάσιμο εφησυχασμό, μιλώντας περί “ήρεμων νερών” μέσω των οποίων προετοιμάζεται το έδαφος για απαράδεκτο συμβιβασμό και βεβαίως μπορούν να μετατραπούν στο αντίθετο τους, σε “ταραγμένα νερά”, όπως διδάσκει η πείρα.

Το σημειώνουμε αυτό γιατί στα τετελεσμένα και τις διεκδικήσεις της τουρκικής ηγεσίας έχουν προστεθεί οι νέες προκλητικές ενέργειες, όπως, η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, οι αντιδράσεις για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, οι νέες NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο του κατασκευάσματος περί “γκρίζων ζωνών” και του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, αλλά και η επιμονή στις αναφορές για “τουρκική μειονότητα” στην Θράκη και η θέση των “δύο κρατών” στο Κυπριακό, που διαιωνίζει τις συνέπειες της 50χρονης κατοχής.

Συνεπώς, οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δεν πείθουν, ο διάλογος αναπτύσεται εν μέσω αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

(…) Στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, μετά την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η προκλητική στήριξη του κράτους κατακτητή του Ισραήλ στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, με πάνω απο 35.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 15.000 παιδιά σε 221 μέρες. Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ το χωρίζει ιδεολογικοπολιτική άβυσος απο την Χαμάς αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη συκοφάντηση της αντίστασης του παλαιστινιακού λαού που μάχεται ηρωϊκά για να αποτινάξει την πολύχρονη ισραηλινή κατοχή. Σήμερα είναι η 76η επέτειος της ΝΑΚΜΠΑ, τότε που το νεοσύστατο Ισραηλινό κράτος προχώρησε σε μαζικές δολοφονίες και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων παλαιστινίων απο τα δικά τους εδάφη.

Ο παλαιστινιακός αγώνας στηρίζεται απο εκατομμύρια λαού και νεολαίας σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, απο τους αγώνες των φοιτητών στα αμερικάνικα, ευρωπαικά, ελληνικά πανεπιστήμια. Μαζί τους παλεύει το ΚΚΕ και απαιτούμε να σταματήσει η στήριξη στο Ισραήλ και η κυβέρνηση να αναγνωρίσει άμεσα Παλαιστινιακό κράτος σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της βουλής του Δεκέμβρη του 2015, που έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Προχθές σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς των Υπουργό Εξωτερικών, για την άμεση αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους και περιμένουμε απάντηση.

(…) Ταυτόχρονα, θέτουμε για άλλη μια φορά τη θέση του ΚΚΕ για την απεμπλοκή της χώρας απο τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα ευρωαταλαντικά σχέδια, απαιτούμε την αποχώρηση της Φρεγάτας Ύδρας απο την επιχείρηση “Ασπίδες” της ΕΕ και τον πόλεμο στην Ερυθρά θάλασσα, την επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων απο κάθε αποστολή εκτός συνόρων και το κλείσιμο των αμερικάνικων βάσεων.

(….) Τέλος, σχετικά με τα Βαλκάνια που μαστίζονται απο κλιμακούμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σημειώνουμε πως οι αναφορές της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν υπηρετούσε την πραγματική επίλυση των διαφορών των δυο χωρών, αλλά τελικά μόνο την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ που έχει αποδειχθεί ως ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης και της τροφοδότησης του εθνικισμού στα Βαλκάνια.

Οι τελευταίες εξελίξεις εκθέτουν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίστηκε τη ΝΑΤΟϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και τη ΝΔ και τα αλλά κόμματα που από τη μια ψάρευαν στα θολά κι επικίνδυνα νερά του εθνικισμού και από την άλλη αποσιωπούσαν τον πραγματικό ΝΑΤΟϊκό χαρακτήρα της συμφωνίας.

Άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ εξελίσσεται σε πρωτοπαλίκαρο των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και στα Βαλκάνια, όπως αποδείχθηκε και με την απαράδεκτη στάση της για την είσοδο του προτεκτοράτου του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης». Δες ακομα

Δείτε ακόμα...