Επιτροπή Ειρήνης Χανίων: Δελτίου Τύπου για το νέο ΝΑΤΟϊκό κέντρο στη Σούδα

ΕΕΔΥΕ

Με δελτίο τύπου, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων (μέλος της ΕΕΔΥΕ), καταγγέλλει το στήσιμο από την κυβέρνηση της ΝΔ νέου ΝΑΤΟϊκού κέντρου στη Σούδα «αντιεροπορικής και αντιπυραυλικής αριστείας» για τη βελτίωση των σχετικών δολοφονικών δυνατοτήτων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Ειρήνης τονίζει πως “δεν περνά απαρατήρητο ότι πρόκειται για άλλη μια υπόθεση όπου η ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.” Ενώ προσθέτει πως τέτοιο αίτημα για την ίδρυση τέτοιου κέντρου στη χώρα μας είχε υποβληθεί στο ΝΑΤΟ τουλάχιστον από το Νοέμβρη 2018.

“Μάλιστα λέγεται από γνώστες της υπόθεσης ότι αποτελούσε ένα από τα «χαρτιά» που κουβαλούσε η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον, το Δεκέμβρη εκείνου του χρόνου για τον περιλάλητο πρώτο “Στρατηγικό Διάλογο” Ελλάδας – ΗΠΑ, ως “καινοτόμα” πρόταση συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο, και άλλη μια απόδειξη της αποφασιστικότητας του ΣΥΡΙΖΑ να υπηρετήσει τη ΝΑΤΟική προτεραιότητα “θωράκισης της ΝΑ Μεσογείου”, επισημαίνει.

Η ανακοίνωση τονίζει πως η εξέλιξη αυτή συμβαίνει ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο «κόμβου» για πρόσφυγες και μετανάστες που θα «διασωθούν» από τα πλοία της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δυνάμεως (EUMARFOR) που θα περιπολούν την Μεσόγειο. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σοφία» διαμορφώνοντας από τώρα τις προϋποθέσεις για νέες Μόριες, με το ρόλο της Σούδας για μια ακόμη φορά να είναι καίριος καθώς φαίνεται να είναι ένα κέντρο υποδοχής.

Σημειώνει πως η εμπειρία της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι χαρακτηριστική. Εκεί κατευθύνεται μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών από τη Β. Αφρική. “Όσο κι αν οι «εταίροι» δεσμεύονται για «επιμερισμό των βαρών», ο διπλός εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν από την Τουρκία, δημιουργεί προηγούμενο και επιβεβαιώνει την άμεση συσχέτιση του Προσφυγικού με τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και αποστολές. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη επιχείρηση εγκλωβίζει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας σε ανταγωνισμούς επικίνδυνους για τα λαϊκά συμφέροντα.”, καταλήγει.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων απαιτεί:

  1. Να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
  2. Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  3. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  4. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων μπορεί να διαβαστεί εδώ.

Δείτε ακόμα...