Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς: Με ξεχωριστή συμμετοχή μαθητών η εκδήλωση «Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο»

Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς εκδήλωση για τον πόλεμο

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, την Κυριακή 22 Γενάρη στις 18:00, στα γραφεία της, (Κύπρου & Ηλιουπόλεως 100) με θέμα «Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο».

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς που εξέφρασαν τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για το σοβαρό θέμα των πολέμων και τις επιπτώσεις στις ζωές όλων.

Εκείνο όμως που είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον και έδωσε ιδιαίτερο «χρώμα» στην εκδήλωση ήταν η παρουσία μαθητών που εξέφρασαν όχι μόνο τους προβληματισμούς τους αλλά και το πώς θα ήθελαν να προσεγγίζουν θέμα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους.

Στη εισήγησή της η Ρούλα Καραγιάννη, δασκάλα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκε στο πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε το θέμα του πολέμου μέσα από όλα τα μαθήματα του Δημοτικού Σχολείου. Ειδικότερα, τόνισε την αναγκαιότητα να ενημερώνονται οι μαθητές όχι μόνο για τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και για όλους τους πολέμους που μαίνονται στη γη. Με τις κατάλληλες εκπαιδευτικές μεθόδους οι μαθητές οδηγούνται μόνοι τους στο συμπέρασμα πως η παραγωγή και μεταφορά πετρελαίου και ορυκτού πλούτου αποτελεί αιτία πολέμου προς όφελος των λίγων και σε βάρος των λαών . Κυρίαρχος στόχος είναι να κατακτηθεί η αλήθεια για τις αιτίες και τα αποτελέσματα των πολέμων, να εξασκηθεί η κριτική σκέψη και να αντιμετωπιστεί ο φυσιολογικός φόβος των μικρών μαθητών απέναντι στην τρομακτική όψη του πολέμου μέσα από δράσεις.

Στην εισήγησή της, η Λουΐζα Κουστουμπάρδη, φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναφέρθηκε στο πώς μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τον πόλεμο, μέσα από το μάθημα της ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον κίνδυνο να ταυτιστεί στη συνείδηση των μαθητών ο ιμπεριαλιστικός με τον πατριωτικό πόλεμο, καθώς οι ιμπεριαλιστές συχνά παρουσιάζουν μέσω της προπαγάνδας τον πόλεμό τους ως έναν αγώνα που γίνεται για τα συμφέροντα των πολλών. Τέλος, έγινε αναφορά στην αντιεπιστημονική κρατούσα άποψη ότι ο εμφύλιος πόλεμος αποτελεί χαρακτηριστικό της ελληνικής φυλής. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε η γγ της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Ελπίδα Παντελάκη και τόνισε την σημαντικότητα τέτοιων εκδηλώσεων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...