Επιτροπή Εξοπλιστικών: Ανακοινώθηκαν νέοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί

Βολή Πυραύλου Φρεγάτας-πλοίο

Ανακοινώθηκαν νέοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για τα ακόλουθα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων:

  1. «Αναβάθμιση τορπιλικού δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού – Προμήθεια, αναβάθμιση και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλών Ελληνικών Υποβρυχίων».
  2. «Έλεγχος / Συντήρηση Κ/Β RAM».
  3. «Προμήθεια Πυροδοτικών Μηχανισμών CADs-PADs».
  4. «Επέκταση Ημερολογιακών Ορίων Ζωής των Επιχειρησιακών Πυραύλων SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «αυτά τα σημαντικά υποπρογράμματα αφορούν στην αναβάθμιση της δύναμης πυρός, καθώς και τη διατήρηση της ικανότητας αυτοπροστασίας μονάδων κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η κυβέρνηση λοιπόν έφερε στη βουλή τέσσερα προγράμματα εξοπλισμού πλοίων, υποβρυχίων και αεροσκαφών, για έκφραση γνώμης από τα κόμματα, μόλις την Τετάρτη, ενώ εδώ και δύο μήνες έχει στείλει τα συγκεκριμένα πλοία και υποβρύχια απέναντι στα τουρκικά για να κάνουν εφόσον απαιτηθεί το καθήκον τους. Το ίδιο, ενώ τα πολεμικά αεροσκάφη βρίσκονται επίσης σε πολεμική ετοιμότητα εδώ και δυο μήνες. Εννοείται βέβαια ότι, μαζί με τις μονάδες που αφορούν τα προγράμματα, η κυβέρνηση έχει στείλει και τα υπόλοιπα πλοία, φρεγάτες, ταχέα σκάφη και υποβρύχια, όπως και τους υπόλοιπους τύπους αεροσκαφών στην πρώτη γραμμή, για τα οποία όμως δεν συζητήθηκε τίποτα ανάλογο. Μπορεί ο καθένας να φανταστεί όμως τις ανάγκες τους. Πολύ περισσότερο ξέρουν τι ακριβώς ισχύει τα στελέχη που τα στελεχώνουν!

Κινήσεις σαν αυτές που συζητήθηκαν την Τετάρτη θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ πιο έγκαιρα, μήνες και χρόνια πριν! Δεν φθάνεις στο συν δυο μήνες για να ανακοινώσεις μια διαδικασία πρόσκτησης εξοπλισμών που μπορεί να κρατήσει χρόνια.

Είναι αναμενόμενο ότι οι ανάγκες του αεροπορικού και του ναυτικού Στόλου δεν πρόκειται όπως είναι αναγκαίο, να καλυφθούν ΣΗΜΕΡΑ, ούτε καν σε μήνες. Επομένως ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση έφερε για συζήτηση στη Βουλή τώρα είναι μόνο για τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου, και γιαυτό την καταγγέλλουμε!

Μετά τις πιο πάνω σκέψεις, αφήνουμε στον καθένα να χαρακτηρίσει την ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας που καταλήγει: «Η συνεχής βελτίωση, αναβάθμιση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και γενικότερα η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί πρωταρχικό μέλημα και κορυφαία ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης».

Φαίνεται, ότι στο υπουργείο ξεχνάνε, ότι η κυβέρνηση τους βρίσκεται ήδη ένα χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας και ότι το κόμμα της ΝΔ έχει μακρά κυβερνητική θητεία και επομένως φέρει βαριά ευθύνη, μαζί με τα άλλα κυβερνητικά κόμματα, για τις όποιες ελλείψεις στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ)!

Σε αντίθεση με όλα αυτά, πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και μονάδες του στρατού στέλνονται διαχρονικά εκτός συνόρων, πλήρως εξοπλισμένες με ότι καλύτερο διαθέτουν οι ΕΔ, σε αποστολές του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλες. Επομένως επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι στόχος των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, δεν ήταν τόσο η άμυνα και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Κύρια, αν όχι μοναδική, επιδίωξη τους ήταν και συνεχίζει να είναι η εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Σε αυτό το στόχο των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, σε σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις, θα πρέπει επίσης να προστεθεί ένας ακόμα που επωάζεται σε ορισμένα μυαλά! Αφορά την “αξιοποίηση” των ΕΔ ως κατασταλτικού μηχανισμού απέναντι στο λαϊκό κίνημα. Πρόκειται για απαράδεκτα σχέδια πολιτικών “ταγών” που κατά καιρούς ζητήθηκαν να εφαρμοστούν από τη στρατιωτική ηγεσία, που προς τιμή της αρνήθηκε. Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από δημόσιες δηλώσεις επίτιμων αρχηγών γενικών επιτελείων.

Αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η προστασία των συνόρων και η διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ποτέ ο στρατιωτικός να μη στραφεί απέναντι στον λαό που διεκδικεί το δίκιο του.

Καλούμε όλους σε επαγρύπνηση και δυνάμωμα του αγώνα για:

  • Καμιά εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Αποχώρηση στρατιωτικών από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ,
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Γιάννης Ντουνιαδάκης
Υποναύαρχος ε.α.

Δείτε ακόμα...