Επιτροπή PEGA – Παρακολουθήσεις / Υποκλοπές: Ολοι «συνεργοί» στο πραγματικό έγκλημα

Υποκλοπές - Ακουστικά - Παρακολουθήσεις -

Την τελευταία βδομάδα η συζήτηση για τις υποκλοπές «ξαναζεστάθηκε», μέσα από νέες αποκαλύψεις για «λίστες παρακολουθούμενων» και την ίδια στιγμή τον ερχομό της PEGA, της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών.

Ολοι συζητούν για το θέμα, όλα τα αστικά κόμματα προσπαθούν να το αξιοποιήσουν για τις πολιτικές τους στοχεύσεις, με το βλέμμα στις κάλπες και όχι μόνο. Στην όλη υπόθεση εμπλέκονται ισχυρά συμφέροντα και ανταγωνισμοί σχετικά με την επόμενη μέρα στην εγχώρια διακυβέρνηση, μεταξύ ΗΠΑ – ΕΕ αλλά και στο εσωτερικό τους. Βγαίνουν «μαχαίρια» που επιταχύνουν οικονομικές και πολιτικές διεργασίες και ξεκαθαρίσματα λογαριασμών. Δεν υπάρχει επίσης κανείς αυτές τις μέρες, που να μην ορκίζεται στα «θεμελιώδη δικαιώματα» και τη «δημοκρατία», ακόμα κι αν είναι από αυτούς που μετράνε ποσοστά κερδών βγαλμένα από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων.

Γι’ αυτό η αλήθεια «φωτίζεται» καταπώς συμφέρει τον καθένα. Η κυβέρνηση φωτίζει πως οι υποκλοπές είναι φαινόμενο διεθνών διαστάσεων και προσπαθεί να πετάξει από πάνω της τις βαριές ευθύνες για τις παρακολουθήσεις και τη συγκάλυψη της αλήθειας.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και παράγοντες της ΝΔ φωτίζουν μόνο τις ευθύνες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, λες και δεν γίνονταν ολοένα αυξανόμενες υποκλοπές επί θητείας όλων των κυβερνήσεων. Λες και δεν χαρακτηρίζει πράγματι όλο τον καπιταλιστικό κόσμο η αθλιότητα του φακελώματος, των παρακολουθήσεων, της επεξεργασίας ακόμα και των πιο ευαίσθητων δεδομένων των εργαζομένων και της νεολαίας.

Οπως όλα τα «σκάνδαλα», έτσι κι αυτό των υποκλοπών τροφοδοτεί εξελίξεις στην κατεύθυνση της κυβερνητικής εναλλαγής, για να έρθει μια άλλη κυβέρνηση, για παράδειγμα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να «κλέβει» τα δεδομένα και τις επικοινωνίες μας με «δημοκρατικό πέπλο».

Συνένοχοι στον «φόνο»

Ολος αυτός ο αχός είναι σαν οι συνένοχοι στον «φόνο» των δικαιωμάτων του λαού να επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος, για να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλο, ο καθένας να καλύψει τα δικά του ίχνη και τελικά να σηκωθεί «σκόνη» που θα καλύψει την ουσία.

Γιατί όλοι μαζί, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα αστικά κόμματα, είναι συνένοχοι. Ολοι έχουν βάλει το χέρι τους για να διαμορφωθεί, να ενισχύεται και να λειτουργεί ένα βαθιά αντιδραστικό πλαίσιο νόμων, θεσμών και μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ. Ενα πλαίσιο που φυσικά αξιοποιείται στον σκληρό ανταγωνισμό οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, ενώ σταθερά στοχεύει τον βασικό εχθρό της εξουσίας του κεφαλαίου, τον εχθρό – λαό και το κίνημά του.

Ολοι μαζί κουκουλώνουν την αλήθεια και αποκαλύφθηκαν ειδικά στην υπόθεση του ΚΚΕ, που πάλεψαν να «θαφτεί» με κάθε τρόπο, να μην ερευνηθεί ούτε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, να μη συζητηθεί καν, την ώρα που σε όλα τα μέσα, στις πολιτικές ανακοινώσεις και παρεμβάσεις κλίνονται σε όλες τις πτώσεις οι «υποκλοπές» και το «απόρρητο». Για την υπόθεση του ΚΚΕ ούτε λόγος.

Σε αυτό το σκηνικό, ανέλαβε ρόλο και η PEGA…

Παρέμβαση με τον δημοκρατικό «μανδύα» της ΕΕ

Ως γνωστόν, η PEGA ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο των ερευνών της για τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών στην Ευρώπη. Λίγο – πολύ εμφανίστηκε από διάφορα μέσα σαν τον αδέκαστο κριτή, που θα συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Ποια είναι όμως η PEGA; Είναι μία Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία απαρτίζεται από ευρωβουλευτές από διάφορα κόμματα. Είναι δηλαδή κόμματα που μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν συνδιαμορφώσει το σημερινό πλέγμα αντιδραστικών Κανονισμών, Οδηγιών και κατευθύνσεων, διευρύνοντας το φακέλωμα και τη μαζική παρακολούθηση των λαών. Οπως τον Κανονισμό 2021/821, που ψηφίστηκε και από όλα τα αστικά κόμματα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή, και ο οποίος επιτρέπει «κανονικά και με τον νόμο» την εμπορία «ειδών κυβερνοεπιτήρησης».

Τι είπε η PEGA;

Στην Επιτροπή PEGA παραδέχονται ότι οι πωλητές λογισμικού κατασκοπείας «επωφελούνται από την εσωτερική αγορά της ΕΕ, την ελεύθερη κυκλοφορία» που αυτή κατοχυρώνει για το κεφάλαιο και πλέον πολλές χώρες της ΕΕ κατέχουν κεντρική θέση στο παγκόσμιο εμπόριο λογισμικού κατασκοπείας. Για παράδειγμα, κατασκευαστές και πωλητές έχουν εγκατασταθεί σε πολλά κράτη, όπως Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, ενώ ορισμένες χώρες όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο «προτιμώνται» για να φιλοξενούν φορολογικά και τραπεζικά τέτοιες επιχειρήσεις. Στην Πράγα οργανώθηκε η λεγόμενη «χοροεσπερίδα των υποκλοπέων», η μεγαλύτερη «εκδήλωση» πωλητών λογισμικού κατασκοπείας της «ISSWorld». Οι δε κυβερνήσεις των κρατών – μελών αξιοποιούν και επωφελούνται με τη σειρά τους από αυτήν τη φαινομενικά «ιδιωτική δραστηριότητα», αφού φαίνεται πως μόνο το λογισμικό «Pegasus» έχει αγοραστεί και χρησιμοποιηθεί από 14 κράτη – μέλη της ΕΕ, δηλαδή για λογαριασμό των κρατικών αρχών και υπηρεσιών παρακολούθησης. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ποιος έχει συμφέρον και ποιος μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιες ενέργειες.

Τι άλλο είπε η PEGA; Στο φόντο των πολιτικών αποχρώσεων και αντιθέσεων και στο εσωτερικό της, κάποιοι έριξαν με μεγαλύτερη ευθύτητα ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ για τις υποκλοπές και τη συγκάλυψη. Την ίδια ώρα, βέβαια, άλλοι ανέδειξαν ως θετικά τα νέα «θεσμικά μέτρα» που έφερε η ΝΔ, όπως και την πρότασή της να ποινικοποιήσει μια μορφή της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού από ιδιώτες. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία και έρευνα της PEGA στην Ελλάδα έριξε νερό στον μύλο των πολιτικών διεργασιών ενόψει εκλογών. Πολύ περισσότερο όμως νερό ρίχνει στον μύλο της ενίσχυσης, της θωράκισης του εχθρικού για τον λαό πλαισίου, που νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις.

Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη Επιτροπή, όπως συνολικά οι θεσμοί και τα όργανα της ΕΕ, καθόλου δεν αρνείται τη χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών από τα κράτη – μέλη και τις διάφορες μυστικές υπηρεσίες, αφού υπερασπίζονται την «εθνική ασφάλεια» του κεφαλαίου. Δεν θέτει κανένα ζήτημα πλήρους κατάργησης αυτών των λογισμικών και μέσων παρακολούθησης.

Η συζήτηση που γίνεται αφορά στο πώς θα θωρακιστεί το υπάρχον αντιδραστικό πλαίσιο, πώς τα κράτη θα αξιοποιούν τα κατάλληλα μέσα και μηχανισμούς παρακολούθησης, για να γίνεται η «δουλειά», αλλά με κάποιους όρους και προϋποθέσεις. Γιατί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις χρειάζονται τους δικούς τους όρους και προϋποθέσεις, για τα δικά τους συμφέροντα. Στόχος τους είναι να πετυχαίνουν με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια.

Απ’ τη μία να προστατεύονται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και κράτη από τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης που αξιοποιούν ανταγωνιστικές στην ΕΕ καπιταλιστικές δυνάμεις και κράτη. Απ’ την άλλη, να προστατεύονται από την οργή των λαών, να διασώζουν το «δημοκρατικό προφίλ» της ΕΕ, εμφανίζοντας ότι στην Ευρώπη βασιλεύει η «διαφάνεια», ότι οι παρακολουθήσεις από τα κράτη – μέλη και την ίδια την ΕΕ γίνονται με «δημοκρατικούς» όρους και με την προϋπόθεση «σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Ο δημοκρατικός μανδύας της δικτατορίας του κεφαλαίου πλέκεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Εντείνουν την επίθεση στις ελευθερίες του λαού

Υπό τον δημοκρατικό μανδύα δρομολογούνται πιο αποτελεσματικά επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς και τα δικαιώματά τους και η PEGA από τη δική της θέση συμβάλλει σε αυτό. Βασική τέτοια εξέλιξη είναι η κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου της EUROPOL, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας.

Πρόσφατα η PEGA έστειλε επιστολή στη EUROPOL, καλώντας τη να παρέμβει για τα ζητήματα των παρακολουθήσεων ειδικά σε κράτη – μέλη όπου έχουν ξεσπάσει συγκεκριμένα «σκάνδαλα».

Μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Αστυνομία, αυτήν που ενεργοποιεί και επεκτείνει μηχανισμούς παρακολούθησης – υποκλοπών. Αυτή, που πρόσφατα «κατηγορήθηκε» για μαζική άντληση και διατήρηση των δεδομένων των πολιτών, χωρίς αυτοί να έχουν εμπλακεί σε κανένα έγκλημα! Αυτό το «σκάνδαλο» βέβαια σε βάρος της EUROPOL, στηρίζεται με τη σειρά του στη νομοθεσία της ΕΕ, που επιτρέπει στη EUROPOL να επεξεργάζεται δεδομένα μαζικά και προληπτικά, φακελώνοντας αδιάκριτα τους λαούς στο όνομα του ότι κάποιοι πολίτες «μπορεί και να» εμπλακούν, κάποια στιγμή, σε έγκλημα (!), ξεχωρίζοντας βέβαια την «τρομοκρατία», που «χωρά» τη λαϊκή δράση ενάντια στο σύστημα.

Με λίγα λόγια, η PEGA κάλεσε τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα. Λειτούργησε ήδη ως «λαγός» ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της ΕΕ και του αντιδραστικού έργου των οργάνων της.

Με το ΚΚΕ, για να ανατρέψουμε τον βούρκο τους!

Οσο και να πασχίζουν για το αντίθετο, ο λαός μπορεί σήμερα να δει τον πραγματικό ένοχο. Η δυσωδία που πνίγει τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά μέσα από σάπια φαινόμενα που βγαίνουν συνεχώς στην επιφάνεια, αναδίνεται από το ίδιο το σύστημα. Την εξουσία του κεφαλαίου, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που χρειάζονται το φακέλωμα, την καταστολή και τη χειραγώγηση, με βασικό σκοπό να κρατάνε στην εκμετάλλευση και την καταπίεση τη λαϊκή πλειοψηφία. Γιατί είναι εξουσία που «ζει» με τον μόνιμο φόβο της λαϊκής οργής και αντεπίθεσης, που δεν μπορεί τελικά να ανακόψει.

Πρόκειται για έναν πραγματικό βούρκο, που διαφανής δεν γίνεται. Καμία εμπιστοσύνη να μη δείξει ο λαός μας στην κυβέρνηση ούτε σε όσους τάζουν ότι μπορούν αυτόν τον βούρκο να τον «καθαρίσουν». Πάλιωσε και το παραμύθι της «δημοκρατικής ΕΕ», ως ένωσης «ελευθερίας» και «προόδου» των λαών της Ευρώπης.

Ο δρόμος για να ανασάνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία είναι αυτός του αγώνα με το ΚΚΕ. Ετσι κατοχύρωνε ο λαός μας τα δικαιώματά του πάντα, όπως και σήμερα. Με δυνατό ΚΚΕ παντού, θα τους βάλουμε εμπόδια, θα ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

Αυτός ο δρόμος οδηγεί σε ξέφωτο, με την εργατική τάξη, τον λαό στην εξουσία. Για να περάσουν όλα τα σύγχρονα μέσα και οι δυνατότητες στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων και να υπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας. Η απάντηση σε όλα τα φλέγοντα ερωτήματα που απασχολούν τον λαό στην εποχή μας είναι η πάλη για τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική.

Της
Στέλας ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ*
* Η Στέλα Παπαοικονόμου είναι μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ
(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...