Επιβράδυνση της ανάπτυξης και νέο άλμα πληθωρισμού στην ΕΕ

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη επίσκεψη της στην Κύπρο, 30 Μάρτη 2022
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη επίσκεψη της στην Κύπρο, 30 Μάρτη 2022

Από την Κύπρο όπου βρέθηκε χτες η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με επιβράδυνση της ανάπτυξης και υψηλότερο πληθωρισμό, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θα αντιμετωπίσουμε, βραχυπρόθεσμα, υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη ανάπτυξη. Οσο περισσότερο διαρκέσει ο πόλεμος, τόσο υψηλότερο θα είναι το οικονομικό κόστος και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να οδηγηθούμε σε δυσμενέστερα σενάρια», είπε η Λαγκάρντ, την ίδια ώρα που γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι οι εξελίξεις οδηγούν σε μακρόχρονη κατάσταση σύγκρουσης, με τη μία ή την άλλη μορφή.

Πρόσθεσε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου αποτυπώνονται καλύτερα σε αυτό που οι οικονομολόγοι ονομάζουν «διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς», η οποία ωθεί τον πληθωρισμό προς τα πάνω και ταυτόχρονα περιορίζει την ανάπτυξη.

Τόνισε πως η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκονται αντιμέτωποι «με τρομακτικές προκλήσεις» σημειώνοντας ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα επηρεάζεται από αυτήν την κατάσταση. Καθώς τα ευρωπαϊκά μονοπώλια αναζητούν ενίσχυση της θέσης τους μέσα στις εντεινόμενες διεθνείς ανακατατάξεις, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι για πάρα πολύ καιρό, «η Ευρώπη είχε απομονωθεί σε περιοχές όπου είμαστε πιο δυνατοί αν δράσουμε μαζί και από κοινού. Είναι καιρός να γίνουμε πιο έξυπνοι, πιο στρατηγικοί και να συγκεντρώσουμε καλύτερα τους κοινούς μας πόρους. Θα πρέπει να γίνουμε λιγότερο εξαρτημένοι από εχθρικούς παράγοντες, να αναπτύξουμε τις δικές μας ικανότητες στον τομέα της Ενέργειας και της άμυνας, και το πιο σημαντικό, να γίνουμε πιο “πράσινοι” γρηγορότερα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...