ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας: Εμπαιγμός και νέα παράταση για την προβλεπόμενη αύξηση των οδοιπορικών εξόδων

ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας

Σε ανακοίνωση της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας που υπογράφουν ο Πρόεδρός της Κωνσταντίνος Κυράνης και ο Γ.Γραμματέας Λουκάς Βουτσής, επανέρχεται στο θέμα της πολύχρονης καθυστέρησης της προβλεπόμενης αύξησης των οδοιπορικών εξόδων, η οποία δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται ως εμπαιγμός.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Φαίνεται πως το ζήτημα της αύξησης των οδοιπορικών εξόδων των υπηρετούντων στα Σ.Α.& Στρατό θα έχει και συνέχεια καθώς με το άρθρο 55 του Ν.4701/2020 δίνεται και νέα παράταση για έκδοση Π.Δ

Με το άρθρο 65 του Ν.4587/2018 – ΦΕΚ 218/Α/24-12-2018 παρατάθηκε μέχρι τις 30.6.2019 η προθεσμία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα καθορίζει εκ νέου το ύψος τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και της αποζημίωσης εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας του άρθρου 15 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α 94).

Θυμίζουμε πως με το άρθρο 65 του Ν.4554/2018 – ΦΕΚ 130/Α/18-7-2018 είχε δοθεί παράταση μέχρι την 31.12.2018.

Αυτή είναι η 5η κατά σειρά παράταση προθεσμίας για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης να παραμένει καθηλωμένο από τι 1-1-2016 στα 29,35€ ενώ των υπολοίπων Δημοσίων υπαλλήλων έχει αυξηθεί στα 40,00€ δίνοντας αρχικά τη δυνατότητα παράτασης 9 μηνών για την έκδοση ΠΔ που θα αφορά στα οδοιπορικά των Ένστολων.

Τον Οκτώβριο του 2016 δόθηκε νέα προθεσμία μέχρι την 30/6/2017 ενώ ακολούθησαν άλλες δύο παρατάσεις που έδιναν προθεσμία μέχρι την 30/6/2018 και την 31/12/2018 αντίστοιχα.

Στα περίεργα της ιστορίας αξίζει να αναφερθεί η απόφαση του τότε Αρχηγού του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ σύμφωνα με την οποία στα στελέχη που μετακινήθηκαν στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016 αυξήθηκε (χωρίς να υπάρχει νομικό υπόβαθρο) το ποσό που δικαιούνταν ως αποζημίωση για τη διαμονή εκτός έδρας.

Ως αποτέλεσμα αυτής της διαταγής ήταν κατά την εκκαθάριση των οδοιπορικών από την Υ.Δ.Ε. να ζητηθεί από τα στελέχη να επιστραφούν χρήματα .

Διανύοντας λοιπόν το 5 έτος από την ημέρα εφαρμογής του Νόμου περί οδοιπορικών ,με τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να έχουν συνολικά υπηρετήσει χιλιάδες ημερών εκτός έδρας και καταγράφοντας ακόμη μία πηγή απώλειας εσόδων ,έφτασε η στιγμή που η πολιτεία αλλά και η Στρατιωτική μας ηγεσία θα πρέπει να δώσουν λύση σε αυτή την αδικία.

Θα πρέπει κάποια στιγμή η αναγνώριση του αγώνα που καθημερινά δίνουν τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να μη περιορίζεται στα λόγια και στις τιμητικές εκδηλώσεις, αλλά επιτελούς να γίνει πράξη.”

Σωστά η ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας χαρακτηρίζει εμπαιγμό τη συνεχή αναβολή αυτών που οι κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει. Είναι τακτική που έχει παγιωθεί από όλες τις κυβερνήσεις η οποία στολίζεται με παχιά λόγια.

Ποτέ όμως δεν πληρώθηκε το νοίκι και το στεγαστικό με λόγια. Ούτε καλύφθηκαν τα έξοδα της οικογένειας με «ευχαριστούμε». Μήπως βελτιώθηκαν ή αυξήθηκαν οι μέρες διακοπών της οικογένειας με «χειραψίες»;

Οι Υπουργοί αγοράζουν χρόνο με τις παράτες. Κι όταν αυτές δεν δημιουργούν άλλες αυταπάτες, τότε δοκιμάζουν πιο πειστικά τερτίπια. Φτάνουν στο σημείο να νομοθετούν τις διεκδικήσεις των ένστολων, αλλά… με αστερίσκους. «Αναμένεται η εγκύκλιος του Υπουργείου», «αυτό το μήνα θα υπογραφεί η απόφαση», «πριν το τέλος του χρόνου θα έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα».

Θυμίζουμε ότι ερώτηση προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών προχώρησαν βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την άμεση καταβολή των οδοιπορικών εξόδων στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Δείτε ακόμα...