Ερεβάν: Ο Πούτιν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μεταβεί στο Ερεβάν σήμερα Τετάρτη για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Συλλογικής Ασφάλειας, γνωστού ως Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να συμμετάσχουν ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πρόεδρος της Κιργιζίας Σαντίρ Ζαπάροφ και ο Πρόεδρος του Τατζίκ Εμομαλί Ραχμόν. Η συμμετοχή του ηγέτη του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev, ο οποίος κέρδισε τις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 20ης Νοεμβρίου με συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι σίγουρη, καθώς η τελετή ορκωμοσίας του αναμένεται στις 26 Νοεμβρίου.

Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου ανέφερε νωρίτερα ότι η σύνοδος κορυφής στο Ερεβάν θα επικεντρωθεί σε βασικούς τομείς συνεργασίας εντός του οργανισμού, καθώς και σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά προβλήματα.

Ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον Πασινιάν στο περιθώριο της συνόδου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα ότι ο Ρώσος ηγέτης «θα έχει την ευκαιρία» να συναντηθεί και με τον Λευκορώσο ομόλογό του.

Της συνόδου θα προηγηθούν συνεδριάσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και συνεδρίαση των γραμματέων των εθνικών συμβουλίων ασφαλείας από τα κράτη μέλη του CSTO.

Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις εκδηλώσεις αναμένεται να συζητήσουν τη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση σε τομείς συλλογικής ασφάλειας, θέτοντας επίσης την εξωτερική πολιτική, τη στρατιωτική και αντιτρομοκρατική συνεργασία στο πλαίσιο του CSTO όπως και μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος συλλογικής ασφάλειας.

Η γραμματεία του CSTO είπε νωρίτερα ότι οι ηγέτες θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων του οργανισμού και στα κοινά μέτρα για να βοηθήσουν την Αρμενία εν μέσω των τελευταίων εντάσεων στα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν.

Νωρίτερα, το Ερεβάν ξεκίνησε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής του CSTO, η οποία πραγματοποιήθηκε με βιντεοκλήσεις στις 28 Οκτωβρίου. Επιπλέον, το θέρετρο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, το Σότσι, φιλοξένησε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilkham Aliyev στις 31 Οκτωβρίου.

Η Αρμενία αναμένει ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Τετάρτης θα καταλήξουν σε μια σαφή πολιτική αξιολόγηση των ενεργειών του Αζερμπαϊτζάν στα κοινά σύνορα και θα υιοθετήσουν έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αναμένεται να αποκαλύψει τις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας του στον οργανισμό για τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, το Συμβούλιο Συλλογικής Ασφάλειας θα συζητήσει το θέμα του Γενικού Γραμματέα του CSTO.

Ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Στάνισλαβ Ζας είπε μετά από συνάντηση με τον Λευκορώσο ηγέτη στις αρχές Νοεμβρίου ότι το Μινσκ έχει προτείνει μια σειρά από «παραδοσιακά απλές» προτεραιότητες: ο οργανισμός πρέπει να επικεντρωθεί σε «πιεστικά προβλήματα» και όχι σε «αφηρημένα» θέματα.

Το θέμα του Αφγανιστάν και οι απειλές που προέρχονται από τη χώρα παραμένουν στο προσκήνιο του Οργανισμού. Ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Emomali Rakhmon είπε νωρίτερα ότι τρομοκρατικές ομάδες από το Αφγανιστάν εδραιώνουν τις θέσεις τους στο Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών. Τέτοιες ομάδες παραμένουν σοβαρή απειλή για ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Τατζικιστάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για την αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας, η ποσότητα των λαθραίων αφγανικών ναρκωτικών που κατασχέθηκαν στο Τατζικιστάν έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2020, φτάνοντας τα τέσσερα εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...