Έρευνα: Ενας στους οκτώ ενήλικες με συμπτώματα «long COVID»

rapid test - Ράπιντ τεστ για κορονοϊό από στέλεχος του ΕΟΔΥ στην Αθήνα
Φώτο Αρχείου / Ράπιντ τεστ για κορονοϊό από στέλεχος του ΕΟΔΥ στην Αθήνα, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η μακροχρόνια εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου COVID-19, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας με εξειδικευμένους γιατρούς και τις κατάλληλες υποδομές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το «long COVID» ως το σύνδρομο του οποίου η συμπτωματολογία διαρκεί 12 βδομάδες ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με ολλανδική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», «περίπου ένας στους οκτώ ενήλικες ασθενείς με COVID-19 (ποσοστό 12,7%) εμφάνισε μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου».

Από τους ασθενείς που είχαν διαγνωσμένη COVID-19, το 21,4% εμφάνιζαν τουλάχιστον ένα νέο ή πιο έντονο σύμπτωμα τρεις έως πέντε μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, σε σχέση με πριν τη λοίμωξη, έναντι ποσοστού 8,7% μεταξύ των ανθρώπων που δεν είχαν διάγνωση ότι είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το ένα όγδοο των ατόμων στον γενικό πληθυσμό (περίπου 13%) εμφανίζουν μακρόχρονα συμπτώματα εξαιτίας της COVID-19.

Στη μελέτη συμμετείχαν 76.422 άτομα (μέση ηλικία 54 έτη, 61% γυναίκες) και τα βασικά συμπτώματα του «long COVID» αφορούν: Πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο κατά την αναπνοή, μυαλγίες, ανοσμία, μυρμήγκιασμα άκρων, αίσθημα βάρους στον τράχηλο (λαιμό), αίσθηση ζέστης και κρύου εναλλάξ, βαριά χέρια ή πόδια και γενική κόπωση.

Χαρακτηρίζεται «ένα επείγον πρόβλημα με αυξανόμενη επίπτωση στους ανθρώπους», ενώ η έλλειψη ειδικού διαγνωστικού τεστ δυσκολεύει την έρευνα σχετικά με τη φύση και την έκτασή της.

Συμπερασματικά, στην ολλανδική μελέτη καταδεικνύεται ότι οι απόλυτοι αριθμοί ανθρώπων με «long COVID» είναι πολύ αυξημένοι. Δεδομένης μάλιστα της επίδρασης της νόσησης σε πολλά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, επισημαίνεται ότι η αντιμετώπισή της απαιτεί εξειδικευμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...