Έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε Γάζα και Δυτική Όχθη «ανοίγει» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το τείχος που έχει χτίσει το Ισραήλ γύρω από την Γάζα
Το τείχος που έχει χτίσει το Ισραήλ γύρω από την Γάζα

Tο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με χρονική αφετηρία τον Ιούνιο του 2014. Μια κίνηση στην οποία αντιδρά το Ισραήλ και επικροτεί η Παλαιστίνη.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να προσαγάγει όσους κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, βάσει της ιδρυτικής συνθήκης του, του Καταστατικού της Ρώμης.

Το Ισραήλ ουδέποτε επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης, εντούτοις το ICC απεφάνθη τον περασμένο μήνα ότι διαθέτει δικαιοδοσία να προχωρήσει στην εν λόγω έρευνα στη βάση της αποδοχής της ένταξης των Παλαιστινίων στη Συνθήκη με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ το 2015.

«Η έρευνα θα αφορά σε εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου που φέρεται να διαπράχθηκαν από την 13η Ιουνίου 2014» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φάτου Μπενσούντα -η οποία αναμένεται να αποχωρήσει από τα καθήκοντά της τον Ιούνιο και θα αντικατασταθεί από τον Βρετανό Κάριμ Καν.

Η 13η Ιουνίου 2014 είναι η ημερομηνία της έναρξης του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

Η Δυτική Όχθη έχει καταληφθεί από το Ισραήλ από το 1967 και η Λωρίδα της Γάζας, από την οποία το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, υπόκειται σε ισραηλινό αποκλεισμό τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια.

Το 2014, το Ισραήλ ξεκίνησε επιχείρηση για να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφός του. Σχεδόν 2.250 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους πολίτες και 74 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Η έρευνα πυροδότησε οργή στην ισραηλινή κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να κάνει λόγο για «αντισημιτική» κίνηση εκ μέρους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Απέναντι στην αντισημιτική απόφαση του ICC στη Χάγη, υπάρχει μόνο μια απάντηση: Ν’ αγωνιστούμε για την αλήθεια με όλη μας τη δύναμη, σε όλο τον κόσμο, και να προστατεύσουμε τους στρατιώτες μας» ανέφερε ο Νετανιάχου σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ταυτόχρονα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, μίλησε για «ηθικά και νομικά χρεοκοπημένη» απόφαση από μία εισαγγελέα στο τέλος της θητείας της, η οποία «μετατρέπει το δικαστήριο σε εργαλείο στα χέρια εξτρεμιστών και αντισημιτικών οργανώσεων».

Από πλευράς της, η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση.

«Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ηγέτες της ισραηλινής κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού, που είναι εγκλήματα συνεχιζόμενα, συστηματικά και γενικευμένα, καθιστούν την έρευνα αναγκαία και επείγουσα» ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Κάλεσε επίσης «τα συμβαλλόμενα κράτη να σέβονται τις ευθύνες τους και να μην πολιτικοποιούν τη διενέργεια αυτής της ανεξάρτητης έρευνας», δεσμευόμενο από την πλευρά του να παρέχει «όλη την [απαραίτητη] βοήθεια» στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε να μπορεί να διενεργήσει την έρευνά του.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε ακόμα...