Εργαζόμενοι στην Υγεία: Διαδήλωσαν ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση

Πανελλαδική απεργία εργαζομένων στην Υγεία, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
Πανελλαδική απεργία εργαζομένων στην Υγεία, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Την αντίθεσή τους στο «νέο ΕΣΥ» των ελάχιστων παροχών, των ΣΔΙΤ, του κλεισίματος και συγχωνεύσεων νοσοκομείων – κλινικών – τμημάτων, των «φθηνών» και αναλώσιμων εργαζομένων, του νοσοκομείου-«επιχείρηση» και της Υγείας-«εμπόρευμα» εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας τους. 

Οι εργαζόμενοι απαιτούν μεταξύ άλλων:

Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με επείγουσες διαδικασίες. Άρση της αναστολής εργασίας. Άμεση ένταξη στα ΒΑΕ. Ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στην πλ. Μαβίλη και πραγματοποίησαν πορεία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Άγιος Σάββας», Δρομοκαΐτειο, «Γεννηματάς», Ερυθρός, «Έλενα», «Αγία Όλγα», Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Ασκληπιείο Βούλας, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Ελπίς», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Μεταξά», Λαϊκό.

Ακόμα συμμετείχαν εργαζόμενοι από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης, το ΚΥ Γουμένισσας και το Σωματείο Καθαριστριών Νοσοκομείου Πατρών.

Αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη,  ο οποίος για το «νέο ΕΣΥ» είπε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμος να ενημερώσει, ενώ για τα ΒΑΕ και το ανθυγιεινό επίδομα είπε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Ωστόσο, εμμένει στο να συνεχιστούν οι αναστολές των ανεμβολίαστων εργαζομένων. Είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα βγει η προκήρυξη για τους 4.910 μόνιμους υγειονομικού προσωπικού (πλην γιατρών).

Για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (σε καθαριότητα και φύλαξη)  που λήγουν οι συμβάσεις τους στις 31/12 και πρόκειται για περίπου 5 με 6 χιλιάδες, επανέλαβε ότι υπάρχει περίπτωση για μικρή ανανέωση των συμβάσεών τους, αλλά δεν υπάρχει ακόμα οριστική κυβερνητική πρόταση. Ωστόσο αρνήθηκε επίμονα να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων στον «Άγ. Σάββα» οι οποίες λήγουν 31/10 και η διοίκηση προχωράει την ανάθεση σε εργολάβους. Για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης σημείωσε ότι δεν προβλέπεται να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις.

Δείτε ακόμα...