Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό: 24ωρη Απεργία για ΣΣΕ – Στήριξη ανέργων – Μέτρα προστασία διανομέων

Αθήνα - Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό: 24ωρη Απεργία για ΣΣΕ - Στήριξη ανέργων - Μέτρα προστασία διανομέων - 9/11/21
Αθήνα – Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό: 24ωρη Απεργία για ΣΣΕ – Στήριξη ανέργων – Μέτρα προστασία διανομέων – 9/11/21 – Πηγή: ΠΑΜΕ

Απεργία στο επισιτισμό και τα ξενοδοχεία έχουν προκηρύξει τα Συνδικάτα του Κλάδου για σήμερα. Συγκεντρώσεις γίνονται σε μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό και τα ξενοδοχεία με την 24ωρη Απεργία τους διεκδικούν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), στήριξη των ανέργων του κλάδου και μέτρα προστασία των διανομέων.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας των εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό, γίνεται συγκέντρωση στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Η κινητοποίηση γίνεται μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ).

Διεκδικούν, στήριξη των χιλιάδων ανέργων, υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, μέτρα προστασίας των διανομέων, για να μη θρηνήσουν άλλον νεκρό συνάδελφό τους σε εργατικό «ατύχημα».


Αθήνα

Στην Αθήνα, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έγινε η μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού, στο πλαίσιο της σημερινής τους απεργίας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Μίλησε ο Γιώργος Χόντζογλου, πρόεδρος του Συνδυκάτου, ενώ παραβρίσκονται τα μέλη της ΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης αντίστοιχα.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά, φθάνοντας με κοινή μοτοπορεία εργαζόμενοι της eFood και Wolt. Νωρίτερα οι εργαζόμενοι της efood με μοτοπορεία είχαν φτάσει στη wolt.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού σε όλη τη χώρα, διεκδικούν στήριξη των χιλιάδων ανέργων, υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, μέτρα προστασίας των διανομέων, για να μη θρηνήσουν άλλον νεκρό συνάδελφό τους σε εργατικό «ατύχημα».

Μετα τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μαζική πορεία από την Δ. Αρεοπαγίτου με κατεύθυνση το υπουργείο Εργασίας, από τους απεργούς εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό. Της πορείας ακολουθούν εργαζόμενοι διανομείς με τα μηχανάκια τους.

Συνθήματα, πανό δίνουν τον αγωνιστικό παλμό της κινητοποίησης.


Πάτρα – Ζάκυνθος – Κεφαλλονιά

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού, στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, αρχικά πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Σωματείο Διανομέων Ντελιβεράδων νομού Αχαΐας.

Στο πλευρό τους παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας με επικεφαλής, τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρμούτα.

Αμέσως μετά με πορεία από την οδό Ρήγα Φεραίου κατευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Δ/νση Δυτικής Ελλάδας του υπουργείο Τουρισμού. «Ασφάλιση, υγεία, σύνταξη, δουλειά, δεν θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά», ένα από τα συνθήματα που φώναξαν.

Αντιπροσωπεία τους, επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους, στην διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ελλάδας του υπουργείου Τουρισμού.

Ζάκυνθος - Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό: 24ωρη Απεργία για ΣΣΕ - Στήριξη ανέργων - Μέτρα προστασία διανομέων - 9/11/21
Ζάκυνθος – Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό: 24ωρη Απεργία για ΣΣΕ – Στήριξη ανέργων – Μέτρα προστασία διανομέων – 9/11/21 – Πηγή: ΠΑΜΕ

Εξάλλου, στην Ζάκυνθο, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΟΑΕΔ, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Κεφαλλονιά - Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό: 24ωρη Απεργία για ΣΣΕ - Στήριξη ανέργων - Μέτρα προστασία διανομέων - 9/11/21
Κεφαλλονιά – Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό: 24ωρη Απεργία για ΣΣΕ – Στήριξη ανέργων – Μέτρα προστασία διανομέων – 9/11/21 – Πηγή: ΠΑΜΕ

Από την παράσταση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Τουριστικών Επαγγελμάτων σήμερα το πρωί στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας στον κλάδο.


Ηράκλειο Κρήτης

Ηράκλειο, Κρήτης - Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό: 24ωρη Απεργία για ΣΣΕ - Στήριξη ανέργων - Μέτρα προστασία διανομέων - 9/11/21
Ηράκλειο, Κρήτης – Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό: 24ωρη Απεργία για ΣΣΕ – Στήριξη ανέργων – Μέτρα προστασία διανομέων – 9/11/21 – Πηγή: ΠΑΜΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΟΑΕΔ διοργάνωσε σήμερα, στο πλαίσιο της απεργίας του κλάδου, η ΔΑΣ Ξενοδοχουπαλλήλων – Επισιτισμού στο Ηράκλειο Κρήτης.

Σε μια περιοχή όπου η εποχική εργασία στον κλάδο κυριαρχεί, το τέλος της τουριστικής σεζόν φέρνει μαζί του την ανεργία και αφήνει τους ίδιους και τις οικογένειας τους με ελάχιστο ή και καθόλου εισόδημα.

«Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο μισή ζωή!», τόνισαν οι εργαζόμενοι καταγγέλλοντας πως η εποχική απασχόληση τους αναγκάζει να περνούν μισή χρόνια σε συνθήκες εντατικοποίησης και άλλη μισή στην ανεργία. Η διάρκεια της επιδότησης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που καταφέρνουν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις περιορίζεται σε τρεις μόλις μήνες το χρόνο.

Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, με μεγάλο μέρος εργαζομένων να έχει δουλέψει ελάχιστα ή και καθόλου την περσινή χρονιά, οι όροι και οι προϋποθέσεις επιδοτήσεις θέτουν “κόφτες” που αποκλείουν πολλούς εποχικούς ακόμα και από το πετσοκομμένο αυτό επίδομα. Μάλιστα, τα ένσημα των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή με μονομερείς δηλώσεις δεν έχουν ακόμα καταβληθεί από το κράτος, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας και άλλες παροχές.

Η ΔΑΣ απαιτεί επίδομα 600 ευρώ για όσο διαρκεί η ανεργία και μια σειρά μέτρα για την προστασία των ανέργων.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών επέδωσε υπόμνημα με σχετικά αιτήματα στον διευθυντή του ΟΑΕΔ. Ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση, ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, σημείωσε μέχρι σήμερα έχουν γίνει ήδη 9.000 αιτήσεις, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τις 45.000 που έγιναν πέρσι σε όλη τη Κρήτη.

Αναφέρθηκε επίσης στην υποστελέχωση του Οργανισμού ως ένα ακόμα πρόβλημα που επιδεινώνει την κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το υποκατάστημα της Ιεράπετρας,το οποίο λειτουργεί με δύο – τρεις υπαλλήλους. Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων. Έτσι, οι εργαζόμενοι που πήραν τον τελευταίο τους μισθό στην καλύτερη περίπτωση το Οκτώβρη, θα περιμένουν να λάβουν το επίδομα μετά το τέλος του έτους!

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, να κλιμακωθεί η πάλη με απεργιακή κινητοποίηση το επόμενο διάστημα, με τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...