Ερντογάν: Ανεβάζει τους τόνους και τις «διεκδικήσεις» καθώς κλιμακώνεται το παζάρι με τους ευρωατλαντικούς

Ερντογάν

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στις πρόσφατες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για το Κυπριακό, λέγοντας πως δεν μπορεί να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διότι τον «προκάλεσε» (σ.σ. με την επίσκεψή του στην Ικαρία) και έθεσε ξανά θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Εγώ έκανα μια δήλωση πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη. Έκανα αυτή τη δήλωση κι εγώ είδα πως ο Μητσοτάκης με προκαλεί. Είπαμε να ξεκινήσουν οι συναντήσεις των διαβουλεύσεων, με την παλιά τους ονομασία οι διερευνητικές επαφές, και την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν στο Ντολμάμπαχτσε. Η δεύτερη συνάντηση θα γινόταν την Αθήνα. Ο Μητσοτάκης με προκάλεσε. Όταν εσύ με προκαλείς πώς να συναντηθούμε εμείς οι δυο; Εσύ πρώτα πρέπει να ξέρεις τα όριά σου. Αν δεν τα ξέρεις (σ.σ. τα όρια) πάει να πει ότι εσύ κλότσησες το τραπέζι, έφυγες. Αν πάει με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούμε να καθίσουμε με σένα στο τραπέζι…».».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε χθες ο υπουργός Άμυνας που χαρακτήρισε πρόκληση την επίσκεψη κυβερνητικών στελεχών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. «Είναι ξεκάθαρα αυτά που έχετε κάνει στα νησιά. Σε τι βασίζεστε; Πάλι πιστεύετε πως θα σας έρθει βοήθεια από κάπου;  Σε αυτό βασίζεστε; Aν έχετε τέτοια εντύπωση, κάνετε λάθος. Οποιαδήποτε βοήθεια κι αν έρθει, να ξέρετε πως η Τουρκία είναι όρθια, είναι στη θέση της και ξέρει το πού και το τι μπορεί να κάνει, αυτό που πρέπει», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμα...