Ερντογάν: «Δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση μας αν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μας»

ΗΠΑ - Τουρκία / Μπάϊντεν - Ερντογάν
Φωτό αρχείου

Τις αξιώσεις της σε όλα τα επίπεδα ξεδιπλώνει η τουρκική αστική τάξη, με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να διαμηνύει ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση μας αν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μας». Αναφερόμενος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, από την κατάσταση στο Αιγαίο, όπου η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις σταθερά, μέχρι τους όρους συμβολής της στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε ομιλία του σε συνεδρίαση του κόμματός του, είπε: «Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή της Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ μέχρι την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν». Πρόσθεσε δε ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας, που «άφησαν τα νησιά στην Ελλάδα, επέτρεψαν την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και επανένταξαν την Ελλάδα και τη Γαλλία στο ΝΑΤΟ» και κατέληξε ότι «η επιμονή εκείνων που συμβουλεύουν την Τουρκία τον τελευταίο καιρό να είναι ευέλικτη στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ αποδεικνύει πόσο δικαιολογημένη είναι η αποφασιστική στάση μας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Στολτενμπεργκ – Ερντογάν

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με θέμα και την αίτηση Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν επανέλαβε τις τουρκικές «ανησυχίες για την ασφάλεια» και ζήτησε οι δύο χώρες να ετοιμαστούν «να επιδείξουν συμμαχική αλληλεγγύη». Ο Στόλτενμπεργκ από τη μεριά του επεσήμανε ξανά ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, την οποία για άλλη μια φορά χαρακτήρισε «σημαντική σύμμαχο».

Ομέρ Τσελίκ: Στρατιωτικοποιείτε τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας

Τις προκλήσεις συνέχισε και ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ). Απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση είπε: «Τώρα εσείς μπορείτε ακόμα να μιλάτε για ειρήνη και διπλωματία, όταν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας; Αποκλείεται».

Διάβημα στην ελληνική Πρεσβεία: Η Ελλάδα θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου – σύμφωνα με πληροφορίες – του επιδόθηκε διαμαρτυρία για «δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης» που διεξάγουν στην Ελλάδα «τρομοκρατικές οργανώσεις» και επειδή – σύμφωνα με την Αγκυρα – «η Ελλάδα θεωρείται ακόμη περισσότερο ασφαλές καταφύγιο για τους κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Δείτε ακόμα...