Ερντογάν: Έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο – Κύπρο

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245
Φώτο Αρχείου / Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245) / Πηγή: Turkish Navy

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε εκ νέου ότι «θα συνεχίσουμε τις έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο». Όπως είπε «έρχονται συνεχώς σήματα για ενδείξεις φυσικού αερίου, τώρα ελπίζουμε και ο στόχος μας είναι να εξάγουμε και φυσικό αέριο από εκεί».

Ο Τούρκος ηγέτης έθεσε τις εξελίξεις σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο πλαίσιο των συνολικότερων εξελίξεων, όλης της περιφέρειας, και αναφερόμενος στις ευρύτερες επιδιώξεις του τουρκικού κεφαλαίου ανέφερε: «Τι μας λένε; “Τι δουλειά έχετε στη Συρία, στη Λιβύη, στο Καραμπάχ, στην Ανατολική Μεσόγειο;” Όσοι το λένε αυτό είτε δεν ενημερώνονται για το τι γίνεται στον κόσμο, είτε τραβούν την ξιφολόγχη του εχθρού. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε», τονίζοντας την αποφασιστικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στην λεία των ενεργειακών πόρων και την γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή που στοχεύει σε μέρος της Ευρασίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ενόψει και της επίσκεψης που θα κάνει στις 20/7 στα Κατεχόμενα, όπου αναμένεται να πάρει μέρος σε σειρά εγκαινίων και ανακοινώσεων, μεταξύ άλλων και για στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ετοιμάζουν οι κατοχικές αρχές, ο Ερντογάν σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η ηγεσία της Τουρκίας δεν μιλάει «κατόπιν οδηγιών», σημείωσε πως «ό,τι δικαίωμα έχουμε (…) θα το διεκδικήσουμε».

Οι αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης ενισχύονται στο πλαίσιο των διεργασιών μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ, όπως φάνηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας. Γι΄αυτό, η τουρκική πλευρά επανέφερε (με δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα) την πρότασή της για σύγκληση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με βασικό θέμα και τους υδρογονάνθρακες της περιοχής.

Στην περιοχή, όπου δρουν και άλλοι ανταγωνιστές διεκδικώντας μερίδιο στην ενεργειακή αγορά, παλιές και νέες συμμαχίες βρίσκονται στο επίκεντρο διαφόρων επαφών, όπως και η συνάντηση που είχαν στο Κάιρο οι υπουργοί Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ζάκι και της Κύπρου Χ. Πετρίδης. Συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με τον Χ. Πετρίδη να ξεχωρίζει «την ανάγκη της δημιουργίας ενός περιφερειακού φόρουμ, ενός φόρουμ όπου θα συμμετέχουν και άλλες χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς, που στηρίζουν το Διεθνές Δίκαιο, που στηρίζουν το Δίκαιο της Θάλασσας, και μέσα σε αυτήν την αναγκαιότητα έχουμε επίσης συμφωνήσει για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...