Ερντογάν: Έτοιμος να συνεργαστεί με το Ισραήλ στα ενεργειακά

Η Τουρκία αίρει την απαγόρευση εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ τον Μάη του 2020 μετά από 10 χρόνια
Φώτο Αρχείου / Η Τουρκία αίρει την απαγόρευση εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ τον Μάη του 2020 μετά από 10 χρόνια / Πηγή: Twitter

Έτοιμος να συνεργαστεί με το Ισραήλ στα ενεργειακά δηλώνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, παρέχοντας μια ακόμη απόδειξη -μετά την ακύρωση του αγωγού EastMed από τις ΗΠΑ- για την παταγώδη χρεωκοπία των μυθευμάτων των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα που εμφάνιζαν τις «τριμερείς» και τις άλλες λυκοσυμμαχίες ως ασπίδα προστασίας στην τουρκική επιθετικότητα. 

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τον EastMed «αφού έκαναν οικονομικές αναλύσεις και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα οικονομικό όφελος» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανέφερε ακόμη πως αν πρόκειται να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας και δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ. «Έχουμε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρόεδρο (Ισαάκ) Χέρτσογκ. Μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία», ανέφερε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Άμος Χόκσταϊν, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ακύρωση του EastMed, ισχυριζόμενος ότι «δεν πρόκειται για αναθεώρηση της πολιτικής μας αποκλειστικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Επανεξετάζουμε την οικονομική και διπλωματική μας στήριξη σε υποδομές ορυκτών σε όλον τον κόσμο». Ο ίδιος,  ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υιοθετήσει την ίδια ακριβώς προσέγγιση για μικρότερους αγωγούς, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης ενός αγωγού που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη.

Δείτε ακόμα...