Ερντογάν: «Η συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη έδωσε ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ουκρανό ομόλογό του Βλαντιμίρ Ζελένσκι την Πέμπτη δήλωσε ότι η συνάντηση μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη έδωσε μια «ουσιαστική ώθηση» στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη πρόσθεσε μια σημαντική ώθηση στη διαδικασία που διεξάγεται για τον τερματισμό του πολέμου και την εδραίωση της ειρήνης δεδομένων των αποτελεσμάτων του», ανέφερε στο Twitter το γραφείο Τύπου του Ερντογάν.

Με τη σειρά του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη διοργάνωση της συνάντησης.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την πρότασή του να διοργανώσει συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη να δώσουν σημάδια αποκλιμάκωσης της έντασης, ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του να φέρει κοντά τον Πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας και τον Πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας, με την Τουρκία να φιλοξενεί τη συνάντηση, ανέφερε το προεδρικό γραφείο Τύπου στο Twitter.

Την Τρίτη, άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Vladimir Medinsky ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έλαβε γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι, αφού εξεταστούν αυτές οι προτάσεις, η Μόσχα θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η Μόσχα κάνει “δύο βήματα προς” το Κίεβο και είναι σύμφωνη να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, ταυτόχρονα με την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μειώσουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στις κατευθύνσεις του Κιέβου και του Τσερνίγοφ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...