Τουρκικός Τύπος: Η Τουρκία δεν θα κάνει το παραμικρό βήμα πίσω στην αποστολή του Oruç Reis ούτε και στον στόλο που το συνοδεύει δηλώνει ο Ερντογάν

Ερντογάν
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τον αστικό τύπο στην Τουρκία χθες Τρίτη 25/8/2020 ήταν: οι Δηλώσεις  Ρ.Τ. Ερντογάν και ο Κορονοϊός.

Κορονοϊός

Κρούσματα: 258.249
Θάνατοι: 6.121


Δηλώσεις  Ρ.Τ.Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Προεδρικού Υπουργικού Συμβουλίου.

Πλημμύρες στη Γκίρεσουν

Ξεκίνησε την ομιλία του, ευχόμενος ο Θεός να ελεήσει σε όσους έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή που έπληξε ορισμένες επαρχίες της Μαύρης Θάλασσας και ειδικά τη Γκίρεσουν, και γρήγορη ανάνηψη στους τραυματίες. Ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ληφθούν για την αποκατάσταση των ζημιών όπως και αυτά για τους πληγέντες. Αναφέρθηκε στα μακροπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση τέτοιων θεομηνιών.

Ενεργειακή κατάσταση

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κατάσταση της χώρας είπε: Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στον αγώνα για την ανάπτυξη της Τουρκίας αποτελεί η σε πολύ υψηλό ποσοστό ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό. Παρόλο που στις άλλες πηγές ενέργειας έγιναν σοβαρά βήματα η εξάρτηση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεχίζεται. Αναφερόμενος στα ερευνητικά πλοία που αγοράστηκαν τόνισε ότι η Τουρκία κατέχει ένα από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπάρχουν σοβαρά ευρήματα που λένε ότι το κοίτασμα  που εντοπίστηκε είναι ο προάγγελος πολύ μεγαλύτερων αποθεμάτων. Ελπίζω ότι αυτά τα καλά νέα θα συνεχιστούν. Δεν είναι μόνο ένα πηγάδι.Ο αριθμός αυτών των πηγαδιών θα συνεχιστεί στα 2, 3, 4.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας

Δεν θα παραλείψουμε είπε, να δουλεύουμε για να πάρει η Τουρκία την θέση που της αρμόζει στον κόσμο του μέλλοντος που θα βασίζεται στην προηγμένη τεχνολογία και ότι ήδη προωθούν και την αμυντική βιομηχανία αλλά και τη βιομηχανία διαφόρων προϊόντων για εμπορική χρήση.

Νομισματική κρίση

Ενόψει της συναλλαγματικής κρίσης τόνισε ότι “Η πατρίδα μας με 90 δισ.δολάρια συναλλαγματικά αποθέματα βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Επιδημία κορονοϊού

Όσον αφορά την επιδημία του κορονοϊού είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του κόσμου όσον αφορά την καταπολέμησή της.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245
Φώτο Αρχείου / Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245) / Πηγή: Turkish Navy

“Η Τουρκία δεν θα κάνει το παραμικρό βήμα πίσω από την αποστολή που εκτελεί το Oruç Reis ούτε και από το στόλο που το συνοδεύει.”

Τόνισε ότι θα χρησιμοποιηθεί η δύναμη, όταν είναι απαραίτητο, εναντίον εκείνων που θέλουν να εμποδίσουν το έργο τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζοντας ότι η περίοδος Navtex σχετικά με τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται από το Oruç Reis παρατάθηκε μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: Τελεία ή κόμμα; Εγώ τώρα θα βάλω κόμμα. Επειδή υπάρχει και το μετά. Έναντι στις δραστηριότητες της Τουρκίας που διεξάγονται σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, η Ελλάδα ως απάντηση έχει εκδώσει ένα αναιδές μήνυμα Navtex χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα. Αυτή η δήλωση είναι μια αναιδέστατη πράξη που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πλοήγησης όλων των πλοίων στην περιοχή. Με αυτή τη στάση της ενάντια στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής θέλησης και γειτονίας, η Ελλάδα έχει μπει από μόνη της σε ένα χάος από το οποίο δεν θα μπορέσει
να ξεφύγει. Από τώρα και στο εξής, η μόνη αιτία οποιασδήποτε δύσκολης κατάστασης στην περιοχή θα είναι η Ελλάδα και ως αποτέλεσμα, αυτή θα είναι η μόνη που θα υποφέρει.

Θεωρώ ωφέλιμο για τους Έλληνες γείτονές μας να γνωρίζουν, όπως το γνωρίζουμε και εμείς, ότι όσοι έριξαν την Ελλάδα μπροστά στον τουρκικό στόλο δεν θα εμφανιστούν ποτέ σε μια δύσκολη κατάσταση που μπορεί να υπάρξει αύριο. Η Τουρκία δεν θα κάνει το παραμικρό βήμα πίσω από την αποστολή που εκτελεί το Oruç Reis ούτε και από το στόλο που το συνοδεύει.  Αντιθέτως, θα ενεργήσει πολύ πιο αποφασιστικά για την προστασία των δικαιωμάτων της σε αυτήν την περιοχή. Αυτοί που θα πρέπει να σκεφτούν το εδώ και πέρα και θα υποστούν τις συνέπειες, είναι αυτοί που θα εμφανιστούν απέναντί μας στην περιοχή που έχουμε δηλώσει Navtex.”

Για την Ευρωπαϊκής Ένωση

“Η ΕΕ από την αρχή δεν είχε καμία πρόθεση να μας κάνει πλήρες μέλος. Όποια μεταρρύθμιση και να κάνουμε, όποιο βήμα και αν κάνουμε, όποιους συμβιβασμούς κι αν κάνουμε από τις αξίες μας, η Δύση δεν μας έχει δει ποτέ ως ίδιους με αυτήν.”

Και συνεχίζοντας: “Είμαι ένα άτομο που βίωσε προσωπικά αυτό το γεγονός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντα συμμετείχα στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως πάντα αντιμετωπίζαμε τις ασυνέπειες των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποτέ δεν ήταν ειλικρινείς. Ποτέ δεν τήρησαν το λόγο τους. Πάντα είπαμε “εντάξει” σε όποιους όρους μας έθεσαν για την πλήρη ένταξη της χώρας μας. Κάναμε ότι είπαν, δεσμευτήκαμε σε ότι θέλησαν. Αλλά αποδείχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή δεν είχε καμία πρόθεση να μας κάνει πλήρες μέλος. Ακόμα και τώρα υποστηρίζουν τους τρομοκράτες που δρουν ενάντια στη χώρα μας.”

Συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ με τον Ρ.Τ. Ερντογάν
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ με τον Ρ.Τ. Ερντογάν / Πηγή: Eurokinissi

“Οι ΗΠΑ άφησαν μόνη της τη Τουρκία”

Επισημαίνοντας ότι υπέστησαν παρόμοια προσέγγιση από ορισμένους κύκλους της Αμερικής, ο Ερντογάν είπε: “Εδώ και χρόνια αυτή η χώρα άφησε μόνη τη Τουρκία, το πιο σημαντικό μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα, στον αγώνα ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ούτε καν υποστήριξε την επιχείρησή μας “Ασπίδα του Ευφράτη”, την οποία ξεκινήσαμε στη Συρία όπου σήμερα συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια.

Δυστυχώς, άνοιξαν επίσης το δρόμο για την ίδρυση ενός τρομοκρατικού κράτους. Υποστήριξαν την ίδρυση αυτού του τρομοκρατικού κράτους αποστέλλοντας χιλιάδες φορτηγά με εξοπλισμό στα ανατολικά του Ευφράτη. Όχι μόνο αυτό, αλλά βοήθησαν την τρομοκρατική οργάνωση PKK / YPG και πήραν θέση εναντίον της χώρας μας.

Μπάιντεν Αθήνα
Φώτο αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου. / Πηγή: Eurokinissi

Για τις δηλώσεις του Μπάιντεν

Ο Πρόεδρος αντέδρασε στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν. “Δεν είχε καμιά αναστολή να δηλώσει μπροστά στις κάμερες ότι αυτό που δεν μπόρεσαν να πετύχουν με το πραξικόπημα στην Τουρκία θα το πετύχαιναν υποστηρίζοντας την αντιπολίτευση. Υπενθυμίζοντας ότι ο Μπάιντεν δεν απάντησε σε αυτές τις δηλώσεις, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: “Η αντιπολίτευση της χώρας μας προτίμησε να κρυφτεί πίσω από μια ανοησία. Γιατί το ζήτημα ήρθε στην ημερήσια διάταξη μήνες αργότερα, αντί να αντιδράσει δυναμικά σε αυτήν τη βαριά κατηγορία.”

Δήμος

Δείτε ακόμα...