Ερντογάν: Οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν να «χάσουν έναν πολύτιμο φίλο»

Φωτο αρχείου / Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν / Σεπτέμβριος 2016

Οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν να «χάσουν έναν πολύτιμο φίλο», καθώς «βάζουν με την πλάτη στον τοίχο» την Τουρκία είπε χτες σε συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας ξεκάθαρα θέμα συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δύο βδομάδες πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, θέτοντας και την ατζέντα των τουρκικών αιτιάσεων προς την Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του παζαριού της τουρκικής αστικής τάξης για την εδραίωσή της στην περιοχή, στο φόντο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Ρωσία και την Κίνα

«Αυτοί που σπρώχνουν στον τοίχο τη Δημοκρατία της Τουρκίας χάνουν έναν πολύτιμο φίλο», είπε ο Ρ. Τ. Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά «ποιος είναι ο λόγος των εντάσεων; Η λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν είχατε κανένα άλλο πρόβλημα να λύσετε πριν αποφασίσετε να παραστήσετε τον συνήγορο της Αρμενίας;». Αναφερόμενος στα ζητήματα που κατά την Άγκυρα αποτελούν σημεία τριβής, ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε και στην αμερικανική υποστήριξη σε κουρδικές ένοπλες οργανώσεις στη Συρία, που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές», λέγοντας ότι «αν οι ΗΠΑ είναι πράγματι σύμμαχοί μας, σε τίνος την πλευρά πρέπει να συντάσσονται, αυτή των τρομοκρατών ή τη δική μας; Δυστυχώς, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους τρομοκράτες», είπε ο Ερντογάν.

Παρ’ όλ’ αυτά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η συνάντηση μπορεί να επιτρέψει να εγκαινιαστεί μια «νέα εποχή» στις διμερείς σχέσεις.

Στο μεταξύ, τα σημαντικά περιθώρια συνεργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας περιέγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου,που μιλώντας στην εφημερίδα «Σαμπάχ» ανήγγειλε νέα συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν,σε Άγκυρα ή Ουάσιγκτον. Ο Τσαβούσογλου ξεχώρισε ξανά ως πεδία σύσφιξης της διμερούς σχέσης τη Συρία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν, εξηγώντας ότι «συζητήσαμε ότι αυτές (οι σχέσεις μας) μπορούν να επεκταθούν σε Αφρική και Ασία», εστιάζοντας και στις «δυνατότητες που έχουν αυξηθεί στο Κέρας της Αφρικής».

Σημειωτέον ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και η ανάγκη αντιμετώπισης και των σημαντικών διαφωνιών που παραμένουν απασχόλησαν και τις επαφές που είχε την περασμένη βδομάδα στην Τουρκία η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν, που συνεχίζει πολυήμερη περιοδεία σε Ευρώπη και Ασία, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση της Κίνας. Η Σέρμαν συνάντησε τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να δεσμευτούν μαζί μας. Είναι νέα κυβέρνηση και προχωρούν αργά».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...