Ερντογάν – Πούτιν: Συζήτησαν για συνεργασία στην πολεμική βιομηχανία και νέους πυρηνικούς σταθμούς

Η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω κοινά βήματα με τη Ρωσία στην πολεμική βιομηχανία, σε τομείς που περιλαμβάνουν τα μαχητικά αεροπλάνα και τα υποβρύχια, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά την προειδοποίηση των ΗΠΑ για περαιτέρω κυρώσεις.

Επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη συνάντηση με τον Πούτιν πρότεινε να δουλέψει η Τουρκία μαζί με τη Ρωσία για την κατασκευή άλλων δύο πυρηνικών εργοστασίων και ο Πούτιν πρότεινε οι δύο χώρες να αναπτύξουν εξέδρες για την εκτόξευση πυραύλων στο διάστημα, μετέδωσε το NTV.

Ο Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί σε ενδεχόμενη νέα παραγγελία αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, με φόντο την σχετική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει και αναφέρθηκε σε άλλα πιθανά αμυντικά προγράμματα με τη Ρωσία. Οπως είπε, με τον Πούτιν συζήτησαν συνολικά βήματα για την παραγωγή κινητήρων αεροσκαφών, για τα μαχητικά αεροσκάφη, για την κατασκευή πλοίων και υποβρυχίων. Επίσης ο Πούτιν πρότεινε την ανάπτυξη πλατφόρμων για εκτοξεύσεις διαστημικών πυραύλων, δήλωσε ο Ερντογάν.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εν εκτάσει ποια βήματα να κάνουμε στην παραγωγή κινητήρων αεροπλάνων, ποια βήματα να κάνουμε αναφορικά με μαχητικά αεριωθούμενα», δήλωσε προσθέτοντας ότι άλλα μέτρα μπορεί να περιλάβουν τη ναυπήγηση πλοίων και υποβρυχίων.

Η ρωσική Rosatom κατασκευάζει ένα σταθμό πυρηνικής ενέργειας στο ’Ακουγιου στη νότια Τουρκία και ο Ερντογάν δήλωσε πως πρότεινε να συνεργαστεί η Ρωσία στην κατασκευή άλλων δύο σχεδιαζόμενων πυρηνικών σταθμών. «Ένας νέος, προηγμένος, υψηλής τεχνολογίας οικονομικός τομέας δημιουργείται στην Τουρκία, καθαρός από άποψη της πράσινης μετάβασης. Η Ρωσία, φυσικά, βοηθά την Τουρκία και θα επεκτείνει τη συνεργασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δυο ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα κατασκευής ορισμένων εξαρτημάτων των S-400 σε τουρκικό έδαφος.

Εξάλλου ο Ερντογάν δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τις συνομιλίες των δύο ηγετών σχετικά με τη βορειοδυτική Συρία, ιδιαίτερα την περιφέρεια του Ιντλίμπ, όπου ρωσικές επιδρομές εναντίον αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών ,τους οποίους υποστηρίζει η ’Αγκυρα, έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. «Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πως προβλήματα δημιουργούνται μερικές φορές στις περιοχές στις οποίες διασφαλίζουμε την ασφάλεια στο Ιντλίμπ. (…) Υπογραμμίζουμε τη σημασία του να δρούμε από κοινού στο θέμα αυτό», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

Τέλος οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να διεξαχθεί το ρωσοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στο τέλος του έτους αν το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...