Ερντογάν προς ΗΠΑ: Αν θέλετε την ενότητα του ΝΑΤΟ μην υποστηρίζετε το κουρδικό ΡΚΚ

Ερντογάν

ΟΙ ΗΠΑ υποστηρίζουν το PKK, ισχυρίστηκε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνοντας πως οι αντιθέσεις και τα παζάρια με αντικείμενο την ενότητα του ΝΑΤΟ έναντι Ρωσίας και Κίνας έχουν πολλές πτυχές και αναζωπυρώνονται με αφορμή και την νέα διοίκηση Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

«Οι δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαράδεκτες. Λέτε ότι δεν υποστηρίζετε τους τρομοκράτες, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεστε στο πλευρό τους», είπε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ευθέως μίλησε για την συνοχή της βορειοατλανικής συμμαχίας λέγοντας πως «αν είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ και αν θέλετε την διαφύλαξη της ενότητας του ΝΑΤΟ, πρέπει να ενεργείτε με ειλικρίνεια. Δεν μπορείτε να τάσσεστε με τους τρομοκράτες. Αν θέλετε να είστε με μία πλευρά, να είστε στο πλευρό μας».

Αφορμή για τις τοποθετήσεις αυτές ήταν η ανακοίνωση της Άγκυρας πως χθες μέλη του PKK εκτέλεσαν 13 Τούρκους, ανάμεσά τους στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, Τούρκοι στρατιώτες ανακάλυψαν 13 πτώματα σε σπηλιά στην περιοχή Γκάρα, στο βόρειο Ιράκ, όπου η Αγκυρα, που έχει εισβάλει ξανά, πραγματοποιεί από την Τετάρτη στρατιωτική επιχείρηση κατά του PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται από την Άγκυρα και τους δυτικούς της συμμάχους της «τρομοκρατική οργάνωση».

Το PKK παραδέχθηκε χθες τον θάνατο ομάδας αιχμαλώτων, αλλά απέρριψε την εκδοχή της Άγκυρας και υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε το συμβάν. «Αν οι πληροφορίες για τον θάνατο τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μίας οργάνωσης που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές με τους δριμύτερους όρους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...