Ερντογάν προς Μπάιντεν: Η Άγκυρα δεν θα αλλάξει τη στάση της για τα S-400

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον ομόλογό του στις Ηνωμένες Πολιτείες, Τζο Μπάιντεν, ότι η Άγκυρα δεν θα αλλάξει τη στάση της σχετικά με τις ρωσικές πυραυλικές άμυνες της για τις οποίες έχει επιβληθεί κύρωση από την Ουάσινγκτον.

Οι δύο ηγέτες ακούγονταν αισιόδοξοι μετά τις προσωπικές συνομιλίες τους στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα, αν και δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση για σημαντικές ανακαλύψεις σε διαφορές, συμπεριλαμβανομένων των S-400, της Συρίας και άλλων θεμάτων.

Η αγορά των Τουρκικών S-400 από την Τουρκία έχει καταστήσει τεταμένες τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ λόγω ανησυχιών ότι τα συστήματα δεν είναι συμβατά με την άμυνα της συμμαχίας και ενδέχεται να απειλήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 των ΗΠΑ. Η Άγκυρα, η οποία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα jet για τα ρωσικά συστήματα, απορρίπτει τις ανησυχίες.

«Είπα στον [Μπάιντεν] ότι δεν πρέπει να περιμένουν από την Τουρκία να κάνει ένα διαφορετικό βήμα στα θέματα F-35 και S-400, επειδή κάναμε ό, τι έπρεπε για τα F-35 και δώσαμε τα απαραίτητα χρήματα», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Θα παρακολουθούμε όλα τα δικαιώματά μας », είπε.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...