Ερντογάν προς Σουηδία: Λυπάμαι, δεν θα έχετε καμία υποστήριξη από εμάς στο θέμα του ΝΑΤΟ

Ερντογάν προς Σουηδία: Λυπάμαι, δεν θα έχετε καμία υποστήριξη από εμάς στο θέμα του ΝΑΤΟ. Τη δήλωση αυτή του Τούρκου προέδρου δημοσιεύει ο Τουρκικός Τύπος:

Συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο όπου το κύριο θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η οικονομία της χώρας.

Μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε στο έθνος.
Υπενθυμίζοντας ότι η κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών
είναι η 18η Ιουνίου 2023, ο πρόεδρος δήλωσε: “Αισθανθήκαμε την ανάγκη να επικαιροποιήσουμε την ημερομηνία αυτή επειδή συνέπεσε με την παραμονή της γιορτής των θυσιών και επομένως με την περίοδο των προσκυνημάτων, την περίοδο που τα παιδιά μας προετοιμάζονται για το πανεπιστήμιο και τις διακοπές των σχολείων.
Ως αποτέλεσμα των αξιολογήσεων που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι η Κυριακή 14 Μαΐου 2023 είναι η καταλληλότερη ημερομηνία για τις εκλογές από κάθε άποψη. Σύμφωνα με το
σύνταγμά μας, θα ήμασταν ευτυχείς αν το κοινοβούλιο μας ψήφιζε αυτή την ημερομηνία με πλειοψηφία τριών πέμπτων. Εάν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία,εμείς, ως πρόεδρος της δημοκρατίας, θα πάρουμε την απόφασή μας να διεξαγάγουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου.

Ο πρόεδρος συνέχισε την ομιλία του ως εξής:
“Το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση στο Ιερό Κοράνι έγινε μπροστά από την τουρκική πρεσβεία μετατρέπει το θέμα σε θρησκευτικό και εθνικό ζήτημα για εμάς. Επιπλέον, αυτή η νοοτροπία προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να νομιμοποιήσει τον εναγκαλισμό
τους με τρομοκρατικές οργανώσεις με το πρόσχημα της δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι αυτοί που προκάλεσαν μια τέτοια ντροπή μπροστά στην πρεσβεία της χώρας μας δεν μπορούν να περιμένουν καμία επιείκεια από εμάς όσον αφορά τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Συγνώμη αλλά εμείς το είπαμε από την αρχή.Θα αφήνετε τις τρομοκρατικές οργανώσεις να αλωνίζουν στους δρόμους σας και μετά θα περιμένετε από εμάς υποστήριξη για να μπείτε στο ΝΑΤΟ;Μην περιμένετε κάτι τέτοιο. Αν αγαπάτε, υπερασπίζεστε και προστατεύετε τόσο πολύ τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων και τους εχθρούς του Ισλάμ, τότε σας συμβουλεύουμε να τους παραχωρήσετε και την υπεράσπιση της χώρας σας. Όταν λέμε κάτι, το λέμε με ειλικρίνεια, και όταν κάποιος μας συμπεριφέρεται πρόστυχα, τον βάζουμε στη θέση του. Δεν χρειάζεται η σουηδική κυβέρνηση να μας μιλάει για δικαιώματα και ελευθερίες. Εάν σέβεστε τόσο πολύ τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, θα πρέπει πρώτα να σεβαστείτε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Τουρκικής Δημοκρατίας ή των μουσουλμάνων. Αν δεν δείξετε αυτόν τον σεβασμό, λυπάμαι, δεν θα έχετε καμία υποστήριξη από εμάς στο θέμα του ΝΑΤΟ“.

Υπουργός εθνικής άμυνας Ακάρ : Εάν η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξελιχθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, η θέση μας είναι πολύ σαφής.

Όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός εθνικής άμυνας Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι η Τουρκία υποστήριζε πάντα την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Ο Ακάρ δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν είναι εχθρός της Σουηδίας και της Φινλανδίας και δεν αντιτίθεται στην ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ συνέχισε ως εξής:
“Όπως ακριβώς
αυτοί θέλουν να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ για να υπερασπιστούν τις χώρες τους, έτσι θέλουμε να συνεργαστούν μαζί μας και να μας υποστηρίξουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θέλουν την υποστήριξή μας για την άμυνα και την ασφάλεια των χωρών τους, αλλά απορρίπτουν τα αιτήματά μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν είναι αποδεκτό να αγνοούμε κάθε είδους άθλιες, επαίσχυντες και αηδιαστικές απόπειρες εναντίον της Τουρκίας, του Προέδρου μας, της σημαίας μας, του Κορανίου και των ιερών αξιών μας και να παραμένουμε σιωπηλοί και και να μην παίρνουμε μέτρα. Αν συνεχιστεί έτσι, η στάση και η συμπεριφορά μας είναι ξεκάθαρη. Περιμένουμε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, δείχνοντας το συντομότερο δυνατό τη δύναμη του κράτους και να τερματίσουν τις αηδιαστικές και κατάπτυστες απόπειρες. Αν αυτά γίνουν, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα”.Από τη άλλη πλευρά συνεχίζεται η αντίδραση των πολιτών που συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και τζαμιά για να διαδηλώσουν ενάντια στην καύση του Κορανίου στη Σουηδία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...