Ερντογάν: Το Γιαβούζ θα αρχίσει ξανά γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Το γεωτρύπανο Γιαβούζ αναμένεται να αρχίσει ξανά γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, ενημέρωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στην τελετή όπου ανακοίνωσε την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως το Γιαβούζ ετοιμάζεται να πιάσει ξανά δουλειά.

«Στη Μεσόγειο θα κάνουμε άλλη μια κίνηση. Το πλοίο μας Γιαβούζ βρίσκεται για συντήρηση στο λιμάνι Τάσουτζου. Συνεχίζει τις προετοιμασίες συντήρησης για την επόμενη αποστολή του. Με τη βοήθεια του Θεού σύντομα θα επιστρέψει στο πεδίο δράσης του για να ξεκινήσει γεωτρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ηurriyet, αναφέρθηκε ξανά στις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Βλέπουμε το Διεθνές Δίκαιο. Τι λέει η Λωζάνη; Τα νησιά δεν μπορούν να τα στρατιωτικοποιήσουν. Όμως βλέπετε ότι τα έχουν στρατιωτικοποιήσει», ανέφερε. Σε ομιλία του, δε, στο περιθώριο της άσκησης «Θαλασσόλυκος», ο Ακάρ μίλησε ξανά και για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα κανενός. Όμως είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στις θάλασσες μας και στη Γαλάζια Πατρίδας μας όπως και στην Κύπρο», υποστήριξε.

Υπενθυμίζεται όχι χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα εγκαίνια του λιμανιού Φίλιος, ανακοίνωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Φατίχ», ανακάλυψε ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου 135 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, μετά από γεωτρήσεις στο πεδίο Amasra -1, στα βόρεια του πεδίου Σακάργια.

Πλέον, τα συνολικά αποθέματα αερίου της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει, είναι περίπου 500 δισ. κυβικά μέτρα.

Πηγή: sputniknews.gr

Δείτε ακόμα...