Ερντογάν: «Υπάρχουν πολλά δικαιώματά μας που τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία»

Ερντογάν Μισέλ
Πηγή : Eurokinissi

«Λογικές χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι (σ.σ. επιβολής κυρώσεων) επιδεικνύοντας θετική στάση», σχολίασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σχετικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και με τον νέο αέρα στα πανιά του από την απόφαση – χάιδεμα έσπευσε προκλητικά να προσθέσει ότι «τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη – μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία».

Ο ίδιος τόνισε πως ενδεχόμενες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ προς τη χώρα του θα πλήξουν και τις δύο πλευρές, δεν θα ωφελήσουν κανέναν, αναφέροντας ότι οι διμερείς σχέσεις δεν πρέπει να θυσιαστούν.

Μιλώντας ειδικά για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, κάλεσε την αμερικανική ηγεσία να απορρίψει την επιρροή «αντιτουρκικών λόμπι», σημείωσε ότι «μετά τη μεταβίβαση εξουσίας στις ΗΠΑ, αναμφίβολα θα δούμε την τάση πολύ πιο καθαρά» και πρόσθεσε πως το ενδεχόμενο κυρώσεων «είναι ασέβεια απέναντι σε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εξέφρασε δυσαρέσκεια ακόμα και γι’ αυτές τις «επικριτικές» αναφορές που περιέλαβαν τα Συμπεράσματα της Συνόδου, σημειώνοντας με νόημα πως ακόμα κι αυτά τα ευχολόγια «στην πραγματικότητα γνωρίζουμε πως δεν τα ενστερνίζεται ένα μεγάλο μέρος της ΕΕ». Επανέλαβε την προθυμία της Τουρκίας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και «διευθετήσεις» στο Κυπριακό και καταλήγοντας έθεσε όλα τα «ανοιχτά θέματα» στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ζητώντας «επικαιροποίηση χωρίς προϋποθέσεις όλων των θεμάτων που απαρτίζουν τη Συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ της 18ης Μαρτίου» του 2016, ώστε «να ξεπεράσουμε τις κοινές δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν».

Δείτε ακόμα...