Ερώτηση για τα προβλήματα από τη συμμετοχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση πυρκαγιών

Ερώτηση για τα προβλήματα από τη συμμετοχή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση πυρκαγιών, κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), αναδεικνύονται μια σειρά προβλημάτων, σχετιζόμενα με τη συμμετοχή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, καθώς και προβλήματα που αντιμετώπισαν τα στελέχη, σχετιζόμενα με τη μέριμνα, την υποστήριξη, την εκπαίδευσή τους, αλλά και με τις συνθήκες που θα διασφάλιζαν την υγεία και την ασφάλειά τους.

Αναλυτικότερα, το έγγραφο αναφέρεται:

• Στη συμμετοχή αγήματος προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού στην πρόσφατη δασική πυρκαγιά στο Τατόι, με τους συμμετέχοντες σ’ αυτήν να παραμένουν σχεδόν τριάντα πέντε (35) ώρες στην περιοχή, με χορηγηθείσα ποσότητα τροφής και νερού, η οποία χαρακτηρίστηκε από τα στελέχη εξαιρετικά ανεπαρκής για τις ανάγκες τους και σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούσαν.

• Στη ανάθεση σε άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετείχε στην πυρόσβεση στην περιοχή του Μαραθώνα, εργασιών άσχετων με την αποστολή που του ανατέθηκε, όπως η παρασκευή και η διανομή φαγητού.

• Στην απουσία κάθε μέριμνας για το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετείχε ως άγημα πυρόσβεσης στην Εύβοια. Ειδικότερα περιγράφεται η στέγασή τους, όπου τους διατέθηκε ένα σχολικό κτήριο στο Μαντούδι, με τις συνθήκες διαβίωσης να είναι άθλιες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, το προσωπικό να επιλέγει να κοιμάται στην ύπαιθρο. Επίσης στους ίδιους χώρους, τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού ήταν ανύπαρκτα, παρόλο που τις προηγούμενες ημέρες είχε νοσήσει στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που διέμενε εντός του σχολείου, χωρίς να απολυμανθούν οι σχολικές αίθουσες.

• Στο προσωπικό του Στρατού Ξηράς που απασχολήθηκε στην Ηλεία και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές και στο οποίο διατέθηκε εξοπλισμός, που κρίθηκε ακατάλληλος ή ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Τέλος στο έγγραφο της ΠΟΕΣ αναδεικνύεται η προχειρότητα που αντιμετωπίζεται το ζήτημα συμμετοχής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές πυρόσβεσης, με ανεπαρκή και γενική εκπαίδευση, αλλά και με κυρίαρχο στοιχείο στις σχετικές οδηγίες που τους δίνονται, το «ας βάλει ο θεός το χέρι του».

Το ΚΚΕ προειδοποίησε και κάλεσε έγκαιρα την κυβέρνηση, να καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες συνθήκες. Στην προειδοποίηση αυτή, η κυβέρνηση κώφευσε για ακόμη μία φορά. Άφησε το θέμα στην τύχη του, διαβεβαιώνοντας το λαό ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί και ότι εάν και εφόσον υπάρξουν πυρκαγιές, ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος για να αντιμετωπίσει κάθε μέτωπό της. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι πλέον ορατό, με νεκρούς, με εκατοντάδες νοικοκυριά κατεστραμμένα και εκατοντάδες οικογένειες ξεσπιτωμένες. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση εμμένει στην καταστροφική πολιτική της.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε κατά τη συμμετοχή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση των πυρκαγιών:

1. Να υπάρχει μέριμνα για τη χορήγηση κατάλληλης ποσότητας και ποιότητας φαγητού και νερού όπως οι συνθήκες το απαιτούν;

2. Οι συνθήκες διαμονής του προσωπικού να είναι στοιχειωδώς ικανοποιητικές και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό;

3. Να υπάρχει μέριμνα χορήγησης κατάλληλου εξοπλισμού, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της επιτήρησης, πυρασφάλειας και κατάσβεσης, καθώς και υλοποίηση συγκεκριμένης εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;

4. Να αποζημιώνεται το εμπλεκόμενο προσωπικό;

5. Να αναπαύεται κατά χρόνο ίσο με το χρόνο εμπλοκής τους;»

Δείτε ακόμα...