Ερώτηση για τη χορήγηση του ετήσιου βοηθήματος στις οικογένειες των στελεχών των ΕΔ που πέθαναν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο

Μνημείο Σμηναγού (Ι) Ηλιάκη Κωνσταντίνου στην Κάρπαθο / Πηγή: haf.gr

Ερώτηση για τη χορήγηση του ετήσιου βοηθήματος στις οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που πέθαναν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (ΠΑΣΟΙΠΑ) ενημερώνει ότι προβλέπεται η παροχή ετήσιου βοηθήματος προς όλες τις ορφανικές οικογένειες των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που πέθαναν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είτε “εν υπηρεσία και ένεκα ταύτης”, είτε από ασθένεια, ή ατύχημα εκτός υπηρεσίας. Το βοήθημα προβλέπεται να χορηγείται σε κάθε ορφανό παιδί, έως ότου τελειώσει τις σπουδές του ή τελειώσει τη στρατιωτική θητεία του.

Ωστόσο, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι για την παροχή αυτή, που σημειώνεται ότι προέρχεται από κρατήσεις των εν ενεργεία στελεχών, δεν ενημερώνονται οι ορφανικές οικογένειες, ώστε να τη ζητήσουν από τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας. Με τον τρόπο αυτό τα αντίστοιχα ποσά παραμένουν στο αποθεματικό των Ταμείων. Κατά τον ΠΑΣΟΙΠΑ. όσες οικογένειες πήραν αυτό το ετήσιο βοήθημα των ταμείων, ήταν γιατί κάποιος τους το “σφύριξε”, όπως γράφει χαρακτηριστικά. Πιστεύει όμως ότι από τη δεκαετία του 1970, όταν άρχισαν να λειτουργούν τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας, ένας αριθμός από ορφανικές οικογένειες δεν έχουν λάβει το ετήσιο βοήθημα για κάθε παιδί, ενώ συγχρόνως δεν παύουν να διενεργούνται οι αντίστοιχες κρατήσεις σε όλους τους εν ενεργεία.

Δυσκολεύεται να δεχτεί κανείς ότι τα καταγγελλόμενα ισχύουν, θεωρώντας τουλάχιστον τραγικό να ξεγελιούνται με αυτό τον τρόπο ορφανικές οικογένειες και μάλιστα, ανάμεσα σε άλλες, εκείνων που έπεσαν “εν υπηρεσία και ένεκα ταύτης”. Να στερείται για παράδειγμα οικονομικό βοήθημα έστω και από ένα παιδί πιλότου που έπεσε στο Αιγαίο την ώρα του καθήκοντος. Είναι, επίσης, αδικαιολόγητο τα Ταμεία να χορηγούν “βοήθημα θανάτου” στην οικογένεια και να μη χορηγείται το ετήσιο βοήθημα στα παιδιά της ίδιας οικογένειας. Επειδή όμως πρόκειται για το αστικό κράτος που έχτισαν κυβερνήσεις δικτατορικές και δημοκρατικές γνωστών αστικών κομμάτων σε μια συνέχεια ετών μέχρι σήμερα, τίποτα δεν μας εκπλήσσει.

Είναι απαράδεκτο οι κρατικές υπηρεσίες να κρύπτονται πίσω από το γράμμα του νόμου, που προβλέπει ότι οι διαδικασίες χορήγησης ξεκινούν μετά από “αίτηση του δικαιούχου”, ενώ παραγράφεται κάθε χρέος των Ταμείων μετά την παρέλευση πενταετίας “αφ’ ής εγεννήθη το δικαίωμα”.

Θεωρούμε ότι είναι ευνόητο, τα μέλη των οικογενειών των στελεχών να μη γνωρίζουν κάθε δικαίωμα που έχουν, ειδικά όταν αφορά θάνατο και ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται για νέα οικογένεια. Αναμένεται ότι η υπηρεσία έχει χρέος να ενημερώνει κάθε οικογένεια που έπληξε ο θάνατος για τα βοηθήματα που δικαιούται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να ελεγχθεί με λεπτομέρεια η καταγγελλόμενη απαράδεκτη κατάσταση και στα τρία Ταμεία, Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, ενημερώνοντας τον ελληνικό λαό.

– Να επανορθώσει το ταχύτερο την αδικία, αποδίδοντας τα δικαιούμενα ποσά στα παιδιά των θανόντων, ανεξάρτητα από τα χρονικά όρια της πενταετίας;

– Να αποδώσει τα αναλογούντα ποσά και σε άτομα που κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του αρχικού νόμου, ήταν ορφανά και δεν είχαν κλείσει το 24ο έτος ηλικίας.

– Να ρυθμιστεί νομοθετικά σε μόνιμη βάση το θέμα».

Δείτε ακόμα...