Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται εδώ και μήνες τα παιδιατρικά νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα με τα μικρά παιδιά να κινδυνεύουν περιμένοντας ατελείωτες ώρες και μέρες για να κάνουν μία εξέταση ή να βρουν ένα κρεβάτι, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε κοινή ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος. Ταυτόχρονα το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης, προσπαθώντας να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες των ασθενών.
Οι ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ και η ανυπαρξία κλινών στις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, οι ελλείψεις προσωπικού και η διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκαλούν «έμφραγμα» στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές, γεγονός που αποτυπώθηκε τραγικά με το θάνατο ενός 6χρονου παιδιού κατά τη διακομιδή του σε απόσταση 300χλμ από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.
Τα δημόσια νοσοκομεία σταθερά απαξιώνονται, ενώ με κριτήριο τον «εξορθολογισμό των εξόδων» και την ελαχιστοποίηση του κόστους κλείνουν κλινικές, συγχωνεύονται τμήματα, απογυμνώνονται από προσωπικό.
Τα μέτρα που προωθεί η Ε.Ε. και υλοποιούν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών -είτε φιλελεύθερες, είτε «προοδευτικές» – ως απάντηση στα παραπάνω προβλήματα, όχι μόνο δεν καλύπτουν τα τεράστια κενά, αλλά τα συντηρούν, τα διευρύνουν και τα διαιωνίζουν. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ υλοποιούνται αλλεπάλληλες μετακινήσεις προσωπικού, προσλήψεις με μερική απασχόληση. Τέτοια μέτρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση των εθνικών συστημάτων υγείας και στην επέκταση της ιδιωτικής, επιχειρηματικής δράσης.
Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του Κόμματος υπέβαλαν τις εξής ερωτήσεις:
«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:
- Στο ότι αυτή η εκρηκτική κατάσταση στην υγεία και περίθαλψη παιδιών και νεογνών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες που έχει δημιουργήσει η στρατηγική της ΕΕ κι όλων των κυβερνήσεων, αποτελούν υλοποίηση του ψευδεπίγραφου προγράμματος της ΕΕ “εγγύηση για το παιδί” το οποίο μάλιστα επικαλείται “τα πιο βασικά δικαιώματα όπως η υγειονομική περίθαλψη”;
- Στο ότι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας, με τις συμπράξεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, τον “ανταποδοτικό” τρόπο λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας, που καταλήγει σε υποστελεχωμένα παιδιατρικά νοσοκομεία και παιδιατρικές κλινικές, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές, την υγεία και την ασφάλεια παιδιών και νεογνών και αφαιμάζει οικονομικά τις οικογένειες;
- Στο αίτημα για πλήρη στελέχωση με όλο το απαραίτητο προσωπικό κι υποδομές των δημόσιων μονάδων υγείας για την εξασφάλιση έγκαιρης, ασφαλούς, δημόσιας, δωρεάν και πλήρους παιδιατρικής περίθαλψης όλων των παιδιών;».