Ερώτηση για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου μηνιγγιτιδόκοκκου β΄ σε όλο τον παιδικό πληθυσμό

Ερώτηση για την ένταξη του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας τύπου Β, για όλο τον παιδικό πληθυσμό στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

«Οι Ενώσεις Στρατιωτικών στις Περιφερειακές Ενότητες της Καβάλας (ΕΣΠΕΕΚ) και της Χίου (ΕΣΠΕΕΧΙ), καθώς και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), με έγγραφά τους αναφέρονται στην μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο.

Είναι γεγονός ότι τα εμβόλια αποτελούν ένα σημαντικό όπλο στην καταπολέμηση λοιμωδών νοσημάτων. Η διασφάλιση από το κράτος της καθολικής και δωρεάν διάθεσης των εμβολίων σε όλο τον πληθυσμό μπορούν να τον θωρακίσουν πιο αποτελεσματικά από τις επιπτώσεις σοβαρών ασθενειών. Θεωρούμε ότι κάθε νέα ανακάλυψη στον τομέα των εμβολίων, μετά τους ενδεδειγμένους ελέγχους σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, πρέπει χωρίς καθυστέρηση να αξιοποιούνται προς όφελος του λαού.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού προβλέπει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας C. Η εφαρμογή αυτού του εμβολίου έχει συμβάλει στον τεράστιο περιορισμό της νόσου από αυτόν τον τύπο της μηνιγγίτιδας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για νόσο με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού που μπορεί να οδηγήσει και στην απώλεια της ζωής. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περίπου το 10% των ατόμων που προσβάλλονται καταλήγει ενώ περίπου το 20% των ατόμων που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες.

Το τελευταίο διάστημα έχει μπει στην κυκλοφορία νέο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου «τύπου Β». Παρά το γεγονός ότι οι παιδίατροι συνιστούν την εφαρμογή του, το εμβόλιο αυτό έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού για ένα πολύ μικρό μέρος του παιδικού πληθυσμού (υψηλού κινδύνου). Το αποτέλεσμα είναι οι οικογένειες, με λεηλατημένο το εισόδημά τους, να εξαναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιες την αγορά του εμβολίου που η κάθε δόση κοστίζει περίπου 120 ευρώ, ενώ αρκετές δεν μπορούν καν να το αξιοποιήσουν με προφανείς τους κινδύνους που δημιουργούνται.

Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να φροντίσει άμεσα να επισπευσθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, προκειμένου το εμβόλιο αυτό να διατίθεται απολύτως δωρεάν σε όλο τον παιδικό πληθυσμό εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προμήθεια του εμβολίου. Να εξασφαλίσει δωρεάν και τον εμβολιασμό από τις κρατικές μονάδες υγείας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου σε όλο τον παιδικό πληθυσμό;»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...